Fem finska favoriter

Jag har tidigare listat norska och danska favoritböcker och eftersom jag hade nordiskt tema i september blir det finska böcker i fokus i dagens topp 5.

Hägring 38 av Kjell Westö är en läsupplevelse utöver det vanliga. En bok som är lärorik, utan att bli överpedagisk och tråkig. Istället bjuds vi på en fängslande berättelse om ett Finland jag hade dålig koll på och en värld där rasism normaliseras.

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen är en fantastisk prosalyrisk berättelse om den stora, smärtsamma och inte sällan kvävande kärleken. Nattsvart på sina ställen, men inte helt utan hopp.

Kollektivt självmord av Arto Paasilinna handlar om en minst sagt märklig självmordspakt, där ett gäng människor som inte tycker att livet är värt att leva, hyr en buss som de planerar att köra ut vid ett stup eller på annat sätt sluta sina liv på den perfekta platsen för att dö.

Själarnas ö av Johanna Holmström är en fantastisk bok om kvinnor som av olika anledningar placerats på mentalsjukhuset på Själö i den åboländska skärgården. Gripande kvinnoporträtt som verkligen berör i en historisk roman som verkligen är läsvärd.

Anteckningar av Tua Forsström är en vacker diktsamling, men så smärtsam att läsa. Forsström skriver om sorgen efter ett barnbarn som dött och smärtan känns i både kropp och själ.

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: