De kapabla av Klas Ekman

Klas Ekman är kulturjournalist och författare av en rad biografier som Livet med Ken Ring. De kapabla är hans debutroman och en bra sådan. En bok där allt börjar ganska bra och sedan spårar ur totalt. En recensent kallar den ”sjövild” och det är en bra beskrivning. Sjövild på ett bra sätt.

Det hela börjar när Johan och Anna åker hem efter att ha tillbringat en helg tillsammans. De har ett hemligt förhållande och Anna har funderingar på att göra slut och istället ägna sig åt sin familj. På vägen hem grälar de och plötsligt kör de på något. Ett djur hoppas de båda, men det visar sig vara en människa. Tillsammans gömmer de kroppen och lämnar sedan platsen. Tanken är att de sedan ska glömma och gå vidare, men självklart är det inte så enkelt. Det handlar nu inte bara om huruvida de ska vara tillsammans eller inte, utan också hur de ska dölja det hemska de gjort. Allt blir självklart värre ju mer de försöker lösa situationen.

De kapabla är egentligen inte alls min typ av bok, men jag gillar den ändå skarpt. Ja, det är skruvat och ja, jag blir vansinnig på huvudpersonerna men jag kan verkligen inte sluta läsa. Berättelsen håller mig fast och jag bara måste få veta hur det går för Anna och Johan. En del av mig vill att de tvingas ta sitt straff. En annan att de ska klara sig och kunna fortsätta sina liv. Det är skickligt av Ekman att lyckas väcka så motstridiga känslor i mig och dessutom imponerande att skriva en berättelse med ett sådan driv. Det här kan bli en bra julklapp till spänningsälskaren.

2 reaktioner på ”De kapabla av Klas Ekman”

  1. Jag börjar undra vad det är för fel på mig som verkar vara den enda som tyckte att den var kass 😂

    1. Den är ju helt skruvad och svår att ta på allvar, men jag gillade. Kan tänka mig att det går att ogilla av precis samma anledning.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: