Veckans kulturfråga v.37 2021

För 100 år sedan fick kvinnor rösträtt i Sverige och ytterligare ett steg på ett jämlikt samhälle togs. I helgen såg jag ett intressant program om de fem första riksdagskvinnorna och just nu läser jag Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Känkimäki. De här veckan eftersöker jag kultur av, med och om starka kvinnor.

Vilka kulturella verk av, med och om starka kvinnor vill du lyfta fram?

Jag läser sällan biografier, men tyckte mycket om Ett jävla solsken av Fatima Bremmer om journalisten och författaren  Ester Blenda Nordström. En bok som tilldelades Augustpriset 2017.

En lättsam och bra serie om unga kvinnor vid förra seklets början är Ellens val, som hittills kommit ut i fyra delar. De två första skrevs av Helena Dahlgren och de två senaste av Moa Eriksson Sandberg. Böckerna påminner lite om de flickböcker om Kulla Gulla, Anne på Grönkulla och Emily som jag växte upp med och jag tror att de kan få en ung generation kvinnor att bli mer medvetna om vikten av att fortsätta kämpa för ett samhälle där alla får plats.

Annat än böcker då? Filmen Suffragette från 2015 porträtterar den ibland våldsamma kampen för rättigheter i Storbritannien. En ganska mörk och dyster film, men bra och sevärd. Filmen regisserades av Sarah Gavron och kända skådespelare som Helena Bonham Carter, Meryl Streep och Carey Mulligan syns i rollerna.

 

[fresh_inlinkz_code id=”bf24bfa2aa1841978f49d9b322c9f810″]

14 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.37 2021”

 1. såg Suffragette i svt, riktigt stark bra film (i Finland fick kvinnorna rösträtt samtidigt med männen, tillgång för kvinnor till universitet och annat, för finns bara ETT personligt pronomen 3. person singular… gick inte att göra skillnad på han/hon i lagtexten – min teori – så onödigt att bråka om det nya hen)

 2. Ett jävla solsken tyckte jag också mycket om. Och jag minns att det gick en tv-serie som hette Sufragetterna i min ungdom, som jag följde och tyckte var väldigt bra – då i alla fall.

  1. Vet du, jag tror att jag skiter i bildlänkandet nästa vecka. Det funkar för mig nu, men det är segt innan det kopplas om. Hade kanske funnit en funktion om svaren varit väldigt många fler, men nu tycker jag att det känns onödigt!

 3. Jag tänker på Maj-böckerna av Kristina Sandberg.

  (Är för övrigt allergisk mot formuleringen ”starka kvinnor”. Vi pratar ju inte om ”starka män”… Samma sak med boss lady, powerkvinna o.s.v. )

  1. Sant! Att män är starka tas liksom för givet, vilket i sig är ett problem.
   Maj har jag faktiskt fortfarande läst första boken om, trots att jag tyckte mycket om den.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: