Så gick det i Årets bok 2018

Det var tredje året som priset Årets bok delades ut på Bokmässan och är en av höjdpunkterna på Bokmässan rent glamourmässigt. Bubbel, mingel och prisutdelning ledd av Titti Schultz. Trevligt värre!

De tidigare vinnarna är Martina Haag 2016 för Det är något som inte stämmer och Alex Schulman 2017 för Glöm mig. Juryn väljer ut de nominerade, men sedan är det läsarna som röstar. Det gör att författare som har en bred publik och stor närvaro i sociala medier har en fördel, men det är också så att priset söker en vinnare som just når en stor läsekrets.

Tolv böcker var nominerade till Årets bok 2o18 och på Kulturkollo tippade vi vinnaren. Jag hade inte rätt, vilket är standard när det gäller att tippa olika litteraturpriser. Visst tänkte jag att det skulle bli en deckare, men trodde (och hoppades) på Husdjuret av Camilla Grebe eller Annabelle av Lina Bengtsdotter. Bengtsdotter kom tvåa, men vinnaren heter Niklas Natt och Dag och han fick priset för sin debut 1793. Det är en bok som många läst och hyllat, men som jag inte riktigt känt någon längtan efter att läsa. Nu borde jag kanske. Å andra sidan har jag fortfarande förra årets vinnarbok oläst och har överlevt ändå. Tredjepristagarboken Nej och åter nej av Nina Lykke har jag i alla fall läst och den gillade jag.

4 reaktioner på ”Så gick det i Årets bok 2018”

  1. Hade hoppats och trott att Husdjuret skulle hamna i topp, men även Annabelle är en favorit hos mig, så glad att den kom tvåa. Jag gillade 1793 också och tänker att du kanske skulle bli positivt överraskad av hans språk. Men inte behöver man läsa bara för att den vann. Jag har varken läst Schulmans eller Haags vinnarböcker från tidigare år. ?

    1. Blev lite överraskad över att Husdjuret inte kom ens topp 3, men å andra sidan var det ett tag sedan den kom ut, så få hade den kanske färskt i minnet.

  2. Jag blev förvånad att 1793 vann. Det är en av väldigt få böcker jag ångrat att jag läst. Tyckte den var väldigt, väldigt obehaglig och mår fortfarande dåligt av att tänka på den. Och det trots att jag i princip hoppade över berättarperspektivet med de mest makabra delarna. Tydligen är andra läsare gjorda av starkare virke 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: