Olikhetsutmaningen: början och slutet

Det är student för mina elever imorgon och slutet på deras gymnasietid. Jag har känt dem i två år och först nästa år har jag studenter som jag tampats med alla tre åren på gymnasiet. Från början till slutet.

Veckans olikhetsutmaning handlar om dessa två ord, början och slutet,  och de går att tolka på flera olika sätt. Jag tänker så här:

Alltings början av Karolina Ramqvist är en självbiografisk roman om Saga som är 15 och just har börjat vuxenlivet, lite för tidigt kan tyckas, men Saga lever det fullt ut. Jag tyckte om den, men blev också lite illa berörd.

Efter studenten avslutas en del av livet som elev och student, men många påbörjar ännu ett på universitetet. Jag tycker mycket om böcker som utspelar sig i just universitetsmiljö och skulle vilja lyfta fram en svensk favorit, nämligen En nästan sann historia av Mattias Edvardsson som tar oss med till Lund på 90-talet.

I Sigtuna 2016 lyssnade jag till ett samtal mellan författaren Elisabeth Åsbrink och hennes förläggare Stephen Farran-Lee om skrivande med fokus på boken 1947. Programpunkten hade titeln 1947 — där nu börjar, vilket jag tyckte var väldigt intressant. Många av de konflikter och världsproblem vi har nu startade nämligen då, strax efter andra världskriget. Historia när det är som mest spännande.

Fina Comedy queen av Jenny Jägerfeld handlar om Sara, vars mamma valt att ta sitt liv. Det blir även slutet på det liv Sara känner till och hon måste försöka hitta en ny början. Det här är boken jag hoppas att alla vågar läsa, gammal som ung och som vi dessutom vågar tala om. Att så många väljer slutet när de egentligen befinner sig mitt i livet är så otroligt tragiskt.

När det kommer till början och slutet av böcker samt filmer tänkte jag också lyfta fram några mer eller mindre lyckade exempel.

Jag avslutar med fantastiska The End med the Doors. Jag lyssnade på flera versioner, men fastnade för den här live-versionen från Toronto 1967. Brötig, men cool. Vill ni istället se en lugnare version med en video som hyllar Jim Morrison ska ni klicka här.

8 reaktioner på ”Olikhetsutmaningen: början och slutet”

    1. Det vart nåt tolnnär jag lade in den här kommentaren. Den gömde sig i cyberrymden ett tag och har tydligen dykt upp nu ?

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: