enligt O

Tankar från en bokberoende

Olikhetsutmaningen: kropp och själ

Magsjuka in da house och jag är den drabbade. Ska bespara er alla detaljer, men det är definitivt så att det bästa är när kroppen funkar som den ska och idealet brukar vara “en sund själ i en sund kropp”. Därav veckans ordpar att söka efter i kulturen: kropp och själ.

En bok som nu är aktuell som teateruppsättning på Teater Barbara är Frankenstein av Mary Shelley med Johan Ehn som monstret. Frankenstein skapar en kropp, men glömmer själen och det monster han egentligen borde ansvara för får ett liv som inte riktigt känns värt att leva.

Själar som vandrar är temat Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger, som också skrivit om en person som lever sitt liv i en märklig ordning i Tidsresenärens hustru.  Ett minst lika märkligt liv lever En i David Levithans Jag, En, som bara består av en själ och vaknar upp i en ny kropp varje dag.

Jag avslutar med ett citat av Hjalmar Söderberg ur dramat Gertrud:

Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet.

Samma citat är också titeln på en bok där drygt 200 citat av författaren finns samlade. Jag blir lite sugen på att införskaffa den!

Avslutningsvis blir ett (något suddigt) klipp med en fin sång från Kristina från Duvemåla om kroppens och själens lust och längtan.

Nu är det er tur att presentera kultur som kopplas till kropp och själ.

Föregående

Drömmen om ett nytt liv

Nästa

Love from Paris

3 kommentarer

 1. inte tänkt Frankenstein så, men boken har många djup,
  mina själsliga funderingar:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/03/kropp-och-sjal-olikhet.html

 2. Usch så trist med magsjuka! Hoppas du blir bättre snart!
  En kollega var hemma från jobbet igår pga magsjuka, så jag är lite nervös att han kan ha smittat mig. Jag AVSKYR verkligen magsjuka!

  Här är i alla fall mitt svar på olikhetsutmaningen. Jag återanvänder en bok jag använt i en tidigare olikhetsutmaning:
  https://skrivrobert.blogspot.se/2018/03/olikhetsutmaningen-kropp-och-sjal.html

 3. magsjuka är nästan det enda jag inte haft under de senaste månaderna så det skulle bara fattas det också. det är så hemskt! inte för att lunginflammation är så jätteroligt men i alla fall. här kommer mitt kropp och själ – bidrag: https://mrscalloway.blogspot.se/2018/03/olikhetsutmaningen-kropp-och-sjal.html

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: