En lista med nästanvinnarböcker

Jag har börjat följa Tracy Shapley på Book Riot, hon som läste alla vinnare i Pulitzerprisets skönlitterära kategori och ondgjorde sig över alla böcker av vita män som handlar om krig som hon tvingades läsa. Eller tvingades förresten, ingen tvingade henne självklart, men alla boknördar vet att det är lätt att fastna i en ganska så hopplös utmaning och kanske minst lika svårt att ge upp den. Anledningen till att Shapley inledde sin utmaning var att hon läste ett par vinnarböcker och därför hoppades få mycket mer av samma vara. Riktigt så blev det inte. Hon upptäckte efter utmaningen att vissa av hennes favoritböcker var nominerade till diverse litteraturpriser, men inte vunnit. Därför har hon nu satt ihop en lista med bra böcker som nästan vunnit de fina priserna Man Booker, National Book Award, Pulitzer Prize, and Lambda Literary Awards.

Många av titlarna på listan är helt okända för mig, men enligt Shapley ska de alltså vara bättre än många vinnarböcker. Intressant att notera är också att vinnarna må vara män, men på just den här listan är det kvinnorna att ta plats. Hela listan hittar du här.

Nu blev jag ju självklart lite nyfiken och var tvungen att undersöka läget för mina favoritböcker bland nästanvinnarböckerna. Jag koncentrerade mig på Augustprisets skönlitterära kategorier.

Bland de som nästan vann Augustpriset hittade jag följande favoriter:

Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson (2015) (Vinnare var När hundarna kommer, ett bra val)

Hägring 38 av Kjell Westö (2013) (Vinnaren Egenmäktigt förfarande älskas av många, men inte av mig. Jag fördrar mina två favoriter)

Vitsvit av Athena Farrokhzad (2013)

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru (2012) (Vinnaren Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz handlar om krig, det brukar gå hem som sagt. En typisk prisvinnare.)

Springa med åror av Cilla Naumann (2012)

Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg (2011) (Vinnare var Pojkarna, bra val det också)

Det händer nu av Sofia Nordin (2010) (Vinnaren Här ligger jag och blöder är också riktigt bra)

Massor av dinosaurier av Sarah Sheppard (2008) (Vinnaren Legenden om Sally Jones är fin)

Mig äger ingen av Åsa Linderborg (2007) (Vinnaren Stundande natt är helt okänd för mig)

Lill-Zlatan och morbror raring av Pija Lindenbaum (2006) (Vinnaren Svenne av Per Nilsson är okej, men inte bättre än någon av de tre favoriterna bland de nominerade från detta år)

Tusen gånger starkare av Christina Herrström (2006)

Alla döda små djur av Ulf Nilsson och Eva Eriksson (2006)

Vem är arg av Stina Wirsén (2005) (Eddie Bolander & jag känns som en märklig vinnare)

Prinsessan och mördare av Magnus Nordin (2003) (Vinnaren I taket lyser stjärnorna slår nog den här ändå)

En ö i havet av Annika Thor (1996) (Jag har inte läst Min syster är en ängel)

Comédia Infantil av Henning Mankell (1995) (Vinnaren Hummelhonung var nog svår att konkurrera mot)

Den dagen kastanjerna blommar är jag långt härifrån av Bodil Malmsten (1994) (Vinnaren var Synden, har inte läst just den av Ranelid)

 

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: