Kanske en utmaning jag klarar av

Jag tänker ibland att jag ska ge mig på projektet att läsa något av alla författare som fått Nobelpriset i litteratur. Ganska snart ångrar jag mig. Jag känner lite som Tracy Shapley, som skriver om sin utmaning att läsa alla vinnare av Pulitzerpriset. Det blir många gubbar, många krigsskildringar och många böcker som beskriver vita män (-niskors) problem.

Jag kommer mycket troligt aldrig att läsa något av alla som fått Nobelpriset i litteratur. Allt som oftast skäms jag dock (en aning) för att jag inte ens har läst böcker av de få kvinnor som fått Nobelpriset. Nu tänker jag ta tag i det. Och med nu menar jag inom de närmaste åren eller så.

Hittills har 14 kvinnor fått priset och nästan 100 män. Jag kan acceptera att det var lite trögt i början av förra seklet, men att ingen kvinna fick priset mellan 1966 och 1991 är faktiskt riktigt beklämmande. Ännu värre är nästan de många åren mellan Szymborska och Jelinek. Nomineringslistorna från de tidiga åren finns att studera och visst är det så att fler kvinnor nominerats, men pristagare har de ej blivit. Har fått lite tips av Feministbiblioteket och hoppas att jag ska få tummen ur att läsa. Det är faktiskt inte många kvar.

Vilka har jag då läst och vilka har jag kvar att läsa?

Selma Lagerlöf (1909) Har jag självklart läst. Lika självklart har jag en hel del kvar att upptäcka.

Grazia Deledda (1926) Okänd för mig. Det finns en del utgivet på engelska, men väldigt lite på svenska.

Sigrid Undset (1928) För tusen år sedan läste jag Kristin Lavransdotter. Skulle gärna återupptäcka Undset, men får aldrig tummen ur.

Pearl Buck (1938) En av de pristagare jag läst mest av. Länge sedan nu dock.

Gabriela Mistral (1945) Jag har läst lite av hennes poesi, men ska försöka hitta mer.

Nelly Sachs (1966) Också läst för väldigt länge sedan. Kanske dags att återupptäcka.

Nadine Gordimer (1991) Jag har läst och tyckt om ett par av hennes böcker.

Toni Morrison (1993) En riktigt bra författare som jag gärna läser mer av.

Wislawa Szymborska (1996) Fantastisk poet.

Elfriede Jelinek (2004) Drar mig lite för att läsa något av henne, men nu är det dags.

Doris Lessing (2007) Läst ett par böcker, läser gärna fler.

Herta Müller (2009) Började läsa Hjärtdjur, men gav upp. På’t igen.

Alice Munro (2013) Har jag läst och älskat.

Svetlana Aleksijevitj (2015) Ännu inte läst.

 

Med en generös tolkning har jag alltså läst 10 av 14. Jag börjar med de jag inte läst något av alls, så får vi se hur det blir sedan. Om inte annat kan jag läsa en novell eller så för att ha något aktuellt i minnet.

 

9 reaktioner på ”Kanske en utmaning jag klarar av”

  1. Müllers helt egna korta språk gillar jag, krig där med men kort om allvarliga saker. Lessing är stor favorit, hon har skrivit mycket olika. Toni Morrison skriver om tuffa tider, när svarta knappt var människor. Undset har skrivit även kortare, krig igen med Svetlana.

  2. Har läst Szymborska och Lessing och de är favoriter. Gordimer och flera andra tror jag är för svåra för mig. Undset har jag Kristin Lavransdotter av, som jag fick av min numera döda farmor. Farmor hade bra lässmak, så dags att läsa och minnas.

    1. Gordimer är ganska lätt att ta till sig. Husvapnet är bra, den handlar om en mamma vars son sitter i fängelse. Müller och Jelinek skrämmer mig dock en aning.

  3. Låter som en vettig, och allmänbildande, utmaning. Jag har läst Lagerlöf, Gordimer, Morrison, Lessing och Munro. Jelinek har jag fått för mig är oläslig pga jobbig/konstig men kanske får kolla upp tipset om Älskarinnorna. Och resten borde väl gå att stifta bekantskap med över tiden.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: