Klassiker jag ännu inte läst

Varje sommar försöker jag läsa i alla fall några klassiker och jag har botaniserat lite inför i år. Här följer några jag skulle kunna tänka mig att läsa, mer eller mindre gamla och alla sådana jag borde läst för länge sedan.

1984 av George Orwell

Bonjour tristesse av Françoise Sagan

Den blå rullgardinen av Agnes von Krusenstjerna

En fest för livet av Ernest Hemingway

En förlorad värld av Evelyn Waugh

Glaskupan av Sylvia Plath

Madame Bovary av Gustave Flaubert

Pennskaftet av Elin Wägner

 

12 reaktioner på ”Klassiker jag ännu inte läst”

 1. Av dessa har jag läst 1984 och Den blå rullgardinen. Jag ogillar att säga att man ”måste” läsa en viss bok, men trots det är nog 1984 en sådan bok.

  1. Jag har läst så mycket om den att jag nästan tror att jag läst den, men det har jag faktiskt inte, så det känns som att det är hög tid.

 2. Bonjour Tristesse ska jag också läsa i sommar. Köpte den i höstas men har gått och sparat på den då det känns som en sommarbok? Ska bli trevligt, i alla fall.

  Pennskaftet borde jag också försöka få tag på, jag läste Norrtullsligan med en bokcirkel för inte så längesen och tyckte väldigt mycket om den.

  Sedan finns det så många andra klassiker som jag borde ta itu med… t.ex Stolthet och fördom som jag bara inte lyckas med. Sjuttiofemte gången gillt, kanske?

 3. En fest för livet är en av mina favoritböcker! Och glaskupan! Den sistnämnda läste jag när jag var tonåring, och kanske är det därför den blev en så stark läsupplevelse.

 4. Har just börjat med Glaskupan som min dotter älskade. Madame Bovary har jag tänkt läsa om någon gång då den är så bra och viktig. 1984 borde jag läsa om eftersom jag läste den i högstadiet. Jag älskar de flesta klassiker, men blev besviken på Duras och Camus som jag trodde var något för mig.

 5. Jag försöker också alltid läsa lite klassiker under sommarledigheten. Av de du nämner har jag läst 1984 och Madame Bovary.

 6. Har läst tre av dessa, men det var så längesedan att jag knappt minns något. Förutom känslan de gav mig 🙂

  Madame Bovary klarade jag knappt av, den var så fel för mig. Då. En förlorad värld minns jag att jag gillade och 1984 var fantastisk 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: