Hur skriver du?

Veckans tisdagsutmaning på Kulturkollo handlade om skrivande, precis som hela veckan har gjort. Jag har inte hunnit svara på frågorna förrän nu, men here goes …

1) Berätta något om ditt skrivande – vad skriver du (blogg, poesi, brev)? Var skriver du? När skriver du? Hur? Varför?

Jag skriver blogg, eller bloggar, det vet ni ju. Det här att skriva varje dag är något jag verkligen tycker om. Visst kan det någon gång kännas stressigt att klämma ur sig inlägg i princip dagligen, men mest är det bara kul. Förr skrev jag dagbok, under drygt 20 år. Nu fyller bloggen samma funktion, trots att det inte alls är lika personligt.

Slutligen skriver jag läromedel för Liber. Jag halkade i läromedelsskrivandet på ett bananskal och skrev en lärobok i engelska tillsammans med en kollega, som heter All In. Efter det skrev jag själv två nybörjarhäften i engelska för äldre nybörjare, som logiskt nog heter English from the beginning. I dagarna går en svenskbok till tryck och det är första gången jag gjort en ”riktig” bok alldeles själv. Pirrigt. Under hösten och våren blir det fler delar av English from the beginning. Att skriva läromedel har utan tvekan gjort mig till en bättre och mer strukturerad lärare.
2) Dela med dig av din bästa skrivinspiration – har du en favorithandbok eller ett knep för att få igång bokstäverna?

Jag har läst få handböcker i skrivande, men jag gillade Tre enkla regler finns inte av Elisabet Norin och Skriv om och om igen av Ylva Karlsson och Katarina Kuick tyckte jag var riktigt bra och matnyttig.

För mig handlar skrivandet mycket om att forma tankar. Jag tänker länge, länge innan jag sätter mig för att skriva och då går det ofta ganska snabbt. Någon inspiration som ska väntas in tror jag däremot inte på, utan jag är mer sådan att jag tvingar mig själv att skriva regelbundet. Skulle jag väntat på inspiration hade den här bloggen varit väldigt tom och några läroböcker hade aldrig blivit skrivna. Ofta sätter jag mig med ett tomt dokument men en vag idé om vad jag skulle kunna skriva om och så tvingar jag fram det.

 

2 reaktioner på ”Hur skriver du?”

  1. Det där med inspiration är intressant. Jag tror inte heller på det, skulle jag ha väntat på den hade det aldrig blivit någon avhandling eller blogg, eller någonting. Flow däremot tror jag på och det kan man inte vänta på, det skriver man sig till.

    1. Håller med, flow kan komma även då det först känns helt hopplöst. Så många gånger jag suttit med ett tomt dokument framför mig och tryckt fram saker, för att sedan faktiskt få flow.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: