Ett pris fyller 20 år

unnamed

Bailey’s Women’s Prize for Fiction, som tidigare hette Orange Prize for Fiction, fyller 20 år 2016 och firar med en jubileumstävling där The Best of the Best, favoriten bland de senaste tio vinnarna, ska utses. Den andre november presenteras vinnaren på en jubileumsgala på Piccadilly Theatre. Inget jag kan gå på självklart, men jag får väl köpa hem en flaska Bailey´s och skåla för vinnaren.

Radioprogrammet Women’s hour kommer att ägna tio program åt böckerna och jurymedlemmar kommer då att presentera ”sina” vinnarböcker och varför just de vann.En liknande kampanj gjordes efter tio år också då i samarbete med Women’s Hour i radio 4 och vinnaren var Small Island av Andrea Levy, som fick priset 2004. Jag har bara läst Fruit of the lemon av henne, men den var riktigt bra.

Bland de senaste tio vinnarna finns en del böcker jag läst och gillat, samt flera jag gärna vill läsa:

2006 On beuty av Zadie Smith. En författare jag helt glömt av efter att ha läst och älskat White teeth. Vill absolut läsa.

2007 Half of a yellow sun av Chimamanda Ngozi Adichie. Fantastisk bok, som jag tror har stor chans att ta hem segern.

2008 The Road Home av Rose Tremain. En bok och en författare som faktiskt är okänd för mig. Utifrånperspektivet låter dock intressant. Någon som läst och kan rekommendera?

2009 Home av Marilynne Robinson. Många är de som hyllar Robinson, men mitt första möte med henne blev inte så bra. Jag orkade mig igenom halva Gilead och gav sedan upp. Kanske dags att ge henne en ny chans.

2010 The Lacuna av Barbara Kingsolver. I slutet av sommaren började jag läsa The Poisonwood Bible av Kingsolver, men sedan kom höstterminen i vägen. Det här är dock en författare jag gärna vill läsa något av.

2011 The Tiger’s Wife av Téa Obreht. En bok jag läst och faktiskt gillade, trots dragen av magisk realism.

2012 The Song of Achilles av Madeline Miller. När böckerna utspelar sig för allt för länge sedan blir jag automatiskt skeptisk. Inte riktigt min kopp te.

2013 May We Be Forgiven av A. M Homes. En författare jag vill läsa något av. Skräms dock lite av beskrivningen ”A big American story with big American themes”.

2014 A Girl is a Half-formed Thing av Eimear McBride låter som en bra och hemsk bok. Någon som läst?

2015 How to be Both av Ali Smith vill jag utan tvekan läsa. Jag har hittills bara läst en bok av henne, The Accidental och den var riktigt bra.

Paperback Lover ordnade får några år sedan en Orange Prize Challenge, som gick ut på att läsa alla vinnarna. Jag hängde inte på då, men tänker alltid att det vore kul att ha läst vinnarböckerna, eller i alla fall någon bok av varje vinnare. Den där läslistan …

 

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: