Allt jag inte minns

9789100151041

Jonas Hassen Khemiri är en av författarna på min lista 20 bra författare under 40 (som för övrigt behöver uppdateras, då vissa fyllt 40 andra blivit omsprungna av nya förmågor) och en av de svenska författare jag håller högst. Idag är det recensionsdag för hans nya bok Allt jag inte minns, en annorlunda berättelse med kreativt språk och berättarperspektiv.

Vi får möta Samuel, som är Vandads vän och Laides älskare. Eller var. För någonting hände och nu är han död och hans vän sitter i fängelse. Finns det ett samband? Det vet vi inte. Inte heller vad som egentligen har hänt. Khemiri ger oss pusselbit efter pusselbit, ibland två alternativa, som skulle kunna passa på samma plats, men vissa andra saknas. De får vi hitta själva, vilket gör att kraven som ställs på läsaren är höga, men å andra sidan är det mödan värt att läsa en bok som är mer Khemirisk än andra böcker av Khemiri. Jag tycker mycket om den, men är mer fascinerad och imponerad än känslomässigt drabbad. Vandad är den jag bryr mig mest om och också den jag vet minst om.

Kulturkollo konfererar vi idag kring Allt jag inte minns. Välkommen dit.

3 reaktioner på ”Allt jag inte minns”

  1. Jag slutade läsa halvvägs…..Detta var inte en bok i min smak. Tur att man tycker olika 🙂 Jag var lite ledsen över att jag inte uppskattade den mer, för ”Ett öga rött” är lite av en favorit.
    Det är nog som du säger – formen kräver mycket av läsare.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: