20 bra författare under 40 enligt O

Nu har jag gått igenom Grantas fyra listor med lovande unga brittiska författare och blivit rätt sugen på att göra en egen med svenska författare. Det handlar inte om någon objektiv lista (om det nu finns sådana) utan om 20 författare jag gillar och tror kommer att finnas kvar länge. I bokstavsordning, inte i någon kvalitetsordning.

Johannes Anyuru är född 1979 och debuterade 2003 med Det är bara gudarna som är nya. Senaste boken En storm kom från paradiset nominerades till Augustpriset 2012. En poet som också skriver romaner. En mångsidig och otroligt begåvad författare. Frågan är om hans diktsamling Omega inte är min favorit.

Arkan Asaad är född 1980 och hamnar på listan efter att ha skrivit endast en bok, men en bra sådan. Stjärnlösa nätter handlar om identitet och makt. En berättelse om en ung man som vill ta kontroll över sitt liv.

Marjaneh Bakhtiari född 1980 toppade listan när ViLäser gjorde en med 40 författare under 40. Jag tycker mycket om de böcker jag läst av henne, speciellt  debuten Kalla det vad fan du vill och ser fram emot nästa bok som kommer i höst.

Elin Boardy född 1979 har hittills skrivit två riktigt bra böcker och nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2008 för sin debut Allt som återstår. Snart kommer trean och nu borde Boardy få mer uppmärksamhet.

Therese Bohman föddes 1978 och är lite av en chansning på listan, då hon bara skrivit en bok Den drunknade, men den är å andra sidan helt vansinnigt bra. Bohman är förutom författare kulturjournalist och jag hoppas på ny bok snart.

Christoffer Carlsson född 1986 kommer definitivt att få ett större genombrott än han ännu fått. Debuten Fallet Vincent Franke är nattsvart, Den enögda kaninen läsvärd och udda och snart kommer tredje boken.

Jenny Jägerfeld är född 1974 och debuterade med Hål i huvudet 2006. Hon tilldelades Augustpriset 2010 för sin fantastiska bok Här ligger jag och blöder. Alltid frispråkig och alltid läsvärd. I höst kommer tredje boken Jag är ju så jävla easy going.

Sara Hallström föddes 1979 och debuterade 2004 med Vi måste ha protein. 2007 tilldelades hon Mare Kandre-stipendiet för Rötter smälter, som verkligen är helt fantastisk. Senaste boken kom 2010 och jag hoppas på en ny snart.

Jonas Hassen Khemiri föddes 1978 och debuterade 2004 med Ett öga rött, som han tilldelades Borås tidnings debutantpris för. Khemiri är alltid aktuell i debatten och en mycket viktig författare.

Christin Ljungqvist född 1983 har efter bara två böcker blivit en stor favorit. Hennes böcker liknar ingen annans och hon skriver för både unga och vuxna. Senaste boken heter Fågelbarn.

Sofia Nordin född 1974 har skrivit många bra böcker både för unga och vuxna. Mest drabbande är Gå sönder, gå hel, men jag tyckte också mycket om. Om någon bok kan beskrivas som en knytnävsslag i magen är det definitivt den.

Malte Persson född 1976 Nu har jag visserligen bara läst Underjorden, men den är briljant. Hans barnbok Resan till världens farligaste land verkar hur fin som helst. En mångsidig författare jag definitivt kommer att vara aktuell länge.

Karolina Ramquist föddes 1976 och det känns som om hon varit med hur länge som helst. Mest tycker jag om hennes bok Flickvännen. I den frispråkiga och utlämnande Alltings början ger hon oss historien om Saga. Jag har svårt att se hur hon skulle kunna glömmas bort.

Ester Roxberg föddes 1987 och har hittills skrivit två böcker. Debuten Antiloper är en fantastisk bok om en krävande vänskap och i senaste boken Fågelhuset går hon hårt åt dagens projektanställningskaos.

Elin Ruuth född 1986 har varit tyst allt för länge sedan debuten Fara vill från 2o10. Jag hoppas verkligen på fler böcker. Jag tycker mycket om Ruuths drömska och sparsmakade språk.

Sami Said föddes 1979 och uppmärksammades rejält för sin debut Väldigt sällan fin. Nya boken Monomani har jag ännu inte läst, men är ändå tämligen säker på att Said är här för att stanna.

Jessica Schiefauer född 1978 nådde stora framgångar med senaste boken Pojkarna som belönades med Augustpriset 2012. Även debuten Om du var jag är mycket bra och jag hoppas och tror att Schiefauer kommer att fortsätta leverera.

Liv Strömquist född 1978 sprider sitt budskap på ett minst sagt effektivt sätt genom sina intelligenta och frispråkiga seriealbum. En modig författare med bilden som hjälpmedel och en av mina absoluta favoriter. Mest tycker jag om Prins Charles känsla.

Maria Sveland född 1974 är redan en mycket viktig författare, en av Sveriges viktigaste. Jag håller inte alltid med henne, men jag beundrar hennes mod. Senaste boken Hatet är lika läsvärd som upprörande.

Helena Österlund född 1978 debuterade med fantastiska Ordet och färgerna, som belönades med Borås Tidnings debutantpris 2012. Jag har däremot inte läst hennes roman Kari 1983, men vill verkligen göra det. En egensinnig språkkonstnär.

 

Och så några lovande jag inte läst, men är sugen på att läsa:

Jonas Brun

Lyra Ekström Lindbäck

Helena Granström

Anna Hallberg

Susanna Lundin

 

Jag skulle gärna se Vi Läsers lista med 40 författare, men hittar inte numret någonstans. Skulle varit kul att jämföra och kanske påminnas om författare som borde funnits med på listan, men som jag glömt.

Vilka författare finns med på din lista?

 

32 reaktioner på ”20 bra författare under 40 enligt O”

 1. Grymt bra lista! Du gjorde det som jag tänkte men inte orkade… Kanske skulle jag ha med Amanda Svensson och Annakarin Thorburn också på min. Kristian Johannesons Vi måste börja med orden gillade jag också. Både Annakarin och Kristian har vad jag vet bara skrivit en bok så måhända behöver de ligga till sig?

  1. Amanda Svensson har jag faktiskt inte läst ännu, men de andra två funderade jag på rätt länge måste jag säga. Speciellt Kristian Johansson. Nu blev det Asaad som ”snodde” hans plats, men båda har skrivit endast en bok och är chansningar därför. Å andra sidan fanns vissa väldigt färska författare med på Grantas listor.

 2. Jag kan verkligen rekomendera Jonas Brun. Jag blev totalt trollbunden och facinerad av hans prisbelönta bok ”Skuggland”.

  Jag älskade Jenny Jägerfeldts bok ”Här ligger jag och blöder” och ser fram emot den nya boken som släpps i höst.

  Samir Said och Jonas Hassen Khemiri är jag väldigt nyfiken på, men hittills är de olästa för mig.

 3. Susanna Lundin är en stjärna, tycker jag. Väldigt egensinnig, och jag förstår om hon inte är allas kopp te, men mycket begåvad. Ser fram emot fler böcker av henne. Men om man är en läsare som envisas med att vilja ”förstå” allt man läser är hon nog fel person att gå till. Sara Hallberg är inte alls tokig heller. Lyra Ekström Lindbäck var jag däremot inte så imponerad av, och Granström är lite för torr för mig.

 4. tack för en inspirerande lista. T Bohman och J Jägerfeld är två favoriter. läser nu Elin Olofssons ’Då tänker jag på Sigrid’. Hon känns ung : )

  1. Visst är den bra! Jag lyssnade på Elin Boardy när hon berättade bakgrunden till boken. Både intressant och mycket rörande.

 5. Intressant lista! Du prickar in många av mina favoriter, dessutom.. 🙂 Några av författarna har jag faktiskt inte hört talas om, men man lär kanske få höra mer om/av dem framöver.

  1. Tog inte med dem som är född -73 då de fyller 40 i år och det inte alltid gick att få fram datum, men annars absolut.

 6. lena kjersén

  För ett par år sedan föreläste jag på Uppsala stadsbibliotek om ”Unga författare” = författare under 40 år. En lista på dem jag då talade om publicerades också i Svensk Bokhandel.
  Det intressanta med den listan var – tycker jag – att mer än hälften av de unga författarna hade antingen en förälder född i ett annat land än Sverige eller var själva födda i ett annat land än Sverige.

   1. lena kjersén

    Arkan Asaad och Sami Said hade jag inte läst då jag gjorde min rätt långa lista. De har ju debuterat sent – men de skulle (om jag reviderade listan idag) ytterligare bekräfta detta (som gjorde mig överaskad): Mer än hälften av de unga författarna på min lista har antingen en förälder född i ett annat land än Sverige eller var själva födda i ett annat land än Sverige. Sex av dina författare finns också med på min lista. En del av de mina skulle idag utgå eftersom sedan dess har hunnit passera de 40. Gamlingar!

    1. lena kjersén

     Gillar du inte MARTINA LOWDEN?
     Min föreläsning om svenska unga författare byggde mycket på hennes bok ”Allt” – där titeln ju är en rolig kommentar till titeln på en annan ung svensk författares (och Babel-ledares) roman .

     1. Jag har faktiskt aldrig läst något av henne och inte riktigt varit lockad, men jag kanske får omvärdera.

   1. Lena Kjersén Edman

    Lena Kjersén Edman: UNGA FÖRFATTARE (Vandringar med böcker nr 4, 2014).
    Idag kom denna nya folder till biblioteken.
    Mycket har jag knyckt från dig!Tack!

 7. Viktor Johansson fanns med på Vi läsers lista och är under 40 med råge. Wrestlarna och Den mörka sporten är inte så dumma.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: