Mina svar på F

Skärmklipp 2015-09-17 12.53.05

Här kommer mina svar på F:

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på F?

Anna Fredriksson skriver lättlästa, men tänkvärda böcker. Bäst tycker jag om Sommarhuset och Augustiresan. Nu är hon aktuell med nya boken Tisdagsklubben.

2. Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som skapat verket.

Frihet – Den blå filmen är inte skapad av en kvinna, utan av den polske regissören Krzysztof Kieslowski. Det är en av de absolut vackraste och mest gripande filmer jag sett. Juliette Binoche spelar en kvinna som förlorar sin man och sitt barn. En fruktansvärt stark film.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på F vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Frida Kahlo har länge fascinerat mig. Jag älskar hennes konst och hennes liv var minst sagt intressant. En skönlitterär version av det finns i Till sängs med Frida av Slavenka Draculic. I boken Att trotsa smärtan finns brev från Kahlo till vänner och älskare.

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Beundra ja, de tär ett svårt ord. Där borde man ju välja någon världsförbättrare, men jag väljer faktiskt Gillian Flynn. Anledningen? Att hon vågar skriva svarta, skitiga och ”okvinnliga” böcker. Dessutom är hon en riktig doldis och låter böckerna (och filmerna förvisso) klara sig själva.

8 reaktioner på ”Mina svar på F”

  1. Anna Fredriksson har jag inte läst något av, men jag har kikat lite på hennes böcker. Gillian Flynn var nära att komma med hos mig också 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d