En normbrytande utmaning

Shit, jag har haft så fullt upp med att försöka få ihop vettiga inlägg till veckans tema på Kulturkollo, att jag glömt av att svara på min egen utmaning från i tisdags. Här kommer i alla fall mina svar:

1. Berätta om någon som vågat eller vågar bryta normer och gränser och som är en förebild för dig. Det kan vara en känd person, eller någon du känner, en verklig person eller en fiktiv karaktär. Det viktigaste är att det är en person som inspirerat dig på något sätt.

Jag håller absolut inte alltid med Gudrun Schyman, men hon vågar testa alla gränser som finns och det respekterar jag henne för. Jag respekterar henne också för att hon aldrig slutar kämpa för ett med jämlikt samhälle. Att skapa debatt är ett sätt att bryta normer och det gör hon ofta. När diskuterade vi kvinnors löner så mycket som när Gudrun Schyman eldade upp pengar?

En annan person som ibland kan gå över gränsen är Navid Modiri, men jag respekterar honom för viljan att förstå även motståndare, som då han spelade golf med Jimmie Åkesson. Trots att jag är rädd för normalisering av Sverigedemokrater, förstår jag varför han gjorde det. Att markera att vissa åsikter inte är okej, men ändå försöka sig på en respektfull dialog är modigt. I ett samhälle där anfall ofta ses som bästa försvar är det ett normbrytande beteende.

2. Berätta om en film eller bok som skulle kunna få titeln ”bortom normen”. Förklara gärna vad det är som gör boken eller filmen så bra.

Det var länge sedan jag såg Priscilla – Öknens drottning och kanske hade jag tyckt annorlunda nu, men när jag såg den första gången absolut älskade jag den. Faktiskt vill jag också lyfta fram en annan film från Australien, nämligen Muriels bröllop, där huvudpersonen är för mycket, men underbar.

 

Photo by Steve Johnson on Unsplash

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: