När en demokrati föds

9789127138148

När den arabiska våren inleddes gick det att läsa om situationen i Tunisien dagligen, men som vanligt försvann rapporteringen och journalisterna förflyttades till andra, mer aktuella platser. Samtidigt pågick självklart massor i landet som vår media glömt. I boken Det här är vår tid – Fyra kvinnor efter revolutionen i Tunisien, får vi följa tre representanter i den konstituerande församlingen, vars uppgift det är att ta fram en ny grundlag. Den fjärde kvinnan Amira, förlorade sin man under revolutionen och är en så kallad martyrhustru.

Mabrouka Mbarek representerar det sekulära mittenpartiet CPR. Hon har bott i USA i många år och är nu tillbaka för att göra en insats för sitt hemland. Detsamma gäller Meherzia Labidi, som tillbringat många år i Paris. Hon är den konstituerande församlingens vice talman och invald ledamot för det islamistiska partiet Ennahda. Selma Mabrouk är läkare och invald för det socialdemokratiska partiet Ettakatol.

Målet är att bygga upp ett nytt, demokratiskt Tunisien och tvistefrågorna är utan tvekan kvinnors rättigheter och förhållandet mellan politik och religion. Oron hos oppositionen är dock stor för att Ennahda ska få in formuleringar i grundlagen, som öppnar för att senare kunna införa sharialagar.

Selma har valt att inte vara rädd. När valresultatet kom i slutet av oktober 2011 och det stod klart att islamistpartiet Ennahda hade tagit storslam blev Selma först orolig. Men hon bestämde sig för att inte döma ut något parti på förhand. Trots det kan hon inte helt skaka av sig känslan. Selma vill inte att religionen ska tränga in i politiken.

 

Arbetet i Bardo, där den konstituerande församlingen håller till, är lika spännande att följa som den mest rafflande thriller. Härgestam bygger upp en dramatik och det är helt klart så att verkligheten överträffar dikten. Det är också snyggt hur Amiras berättelse står i kontrast med och kompletterar de politiska avsnitten. Vi får veta hur livet är i Tunisien genom Amiras ögon, men också genom berättelserna de tre andra kvinnorna bidrar med.

Varje gång jag läser en reportagebok som gör att jag lär mig nya saker om ett land och dess befolkning, undrar jag varför jag inte gör det oftare. När boken är så lärorik och så välskriven som Fanny Härgestam börjar jag verkligen fundera. Jag vill definitivt rekommendera er att läsa Det här är vår tid, men läs gärna Tunisian Girl av Lina Ben Mhenni dessförinnan, där får du läsa om revolutionen och det som hände under revolutionen.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: