Varje sida är viktig, liksom varje tweet

 

Tunisian girl av Lina Ben Mhenni är en liten bok med stort innehåll om den arabiska vårens utveckling i Tunisien. Ett stängt land där ledaren gör sitt bästa för att kontrollera allt informationsflöde, men som får allt svårare att stoppa det motstånd som växer på Facebook, Twitter och i blogosfären.  Visst stängs bloggar av, visst blir konton på Facebook och Twitter borttagna och visst får man ofta felmeddelanden då man försöker gå in på YouTube, men det går inte att tysta dessa människor helt och fullt. De dyker upp igen och igen.

Lina Ben Mhennis nuvarande blogg heter Tunisian girl och där kämpar hon mot det som landets officiella media undanhåller folket, eller omformulerar för att det ska passa deras (läs presidentens, eller diktatorn ZABA, Zine al-Abidine Ben Alis) syften. Tunisen var ett land helt styrd av censur och de sk. experterna i omvärlden valde också att blunda.

Så här skriver Yasmine El Rafie i förordet till den svenska upplagan:

Lina Ben Mhenni är representativ för dessa aktivister som drivit logistiken i många av de arabiska vårens folkresningar: runt 30, akademiker, från en politiskt medveten familj och vars blogg följdes runt om i arabvärlden och väst som en primär informationskälla för de människor ute på nätet som förstod vad som var på gång.

Hela förordet kan du läsa här.

Den nya tidens revolutionärer som använder de sociala mediernas möjligheter för att samla anhängare till sin kamp. Lina Ben Mhenni återkommer ett flertal gånger till varför hon valt att blogga framför att gå med i ett etablerat politiskt parti. Som enskild person behöver hon inte följa en agenda utan kan agera som hon känner i varje enskild situation. Bloggvärlden är så social som man gör den till och jag fascineras av att det finns Arab Bloggers Meetings och inser självklart hur viktiga sådana sammankomster blir för att samla politiskt aktiva på ett till synes oskyldigt sätt.

Den arabiska våren startade med att Mohammed Bouazizi brände sig själv till döds i staden Sidi Bouzid söder om Tunis. Utan sociala medier hade detta kanske orsakat någon form av protester, men nu spred bland andra Lina Ben Mhenni information om honom och det som hände i Sidi Bouziz på twitter och hashtaggen #sidibouziz blev den populäraste i världen. De officiella medierna i Tunisien berättade dock ingenting.

Jag fick med mig Tunisian girl från bokbloggarbrunchen förra veckan, komplett med hundöron vikta av Anna. Jag vek fler och skulle ha kunnat vika varje sida. Så mycket viktigt finns nämligen i denna till omfånget lilla bok. Till boken finns en hemsida där du kan läsa mer om Lina Ben Mhenni och om revolutionen i Tunisien. Det är riktigt intressant att få ”vara med om” en revolution och jag är hemskt glad att jag läste denna fina bok om vikten av att våga säga sin mening och kämpa för sitt folks rättigheter.

10 reaktioner på ”Varje sida är viktig, liksom varje tweet”

    1. Ett effektivt och snabbt sätt att få ut information på för att kunna samla t.ex. demonstranter. Tycker inte alls att det är konstigt, bara ett smart drag.

    1. Nej, boken beskriver mer än vad som händer i sociala medier. Det handlar om en sida av kampen för demokrati i Tunisien som inte beskrivits i de traditionella medierna, hur de för fram sitt budskap trots censur. Läs den!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: