Bokgeografi USA

frimärke2

Syrran är i New York och jag hade gärna åkt dit också. Denna vecka drar vi därför till det stora landet i väst.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i USA eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Ja du, det finns ju massor självklart. Jag har valt att lyfta en trio böcker jag gillar. Lisa Genovas debut Fortfarande Alice är en bok som stannar länge i minnet. Att följa Alice, som försvinner mer och mer är riktigt gripande. Gillian Flynn skriver om det mindre vackra USA och min favorit av henne är Sharp Objects. Tror att den snart kommer i ny svensk översättning. Och så tredje boken, en bok som nästan fick mig att gill George W. Bush, eller i alla fall förstå hur någon kan tycka om en fiktiv version av honom. American Wife är en fantastisk bok av Curtis Sittenfeld.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till USA. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

David Levithan är en favorit. Han skriver böcker för unga som passar alla. En favorit är Jag, En, där frågan om kön verkligen ställs på sin spets.

Jag gillar också Philip Roth, som visserligen skriver om äldre män, men som ändå har något att säga mig. Favoriten av honom är nog Indignation ändå, men valet är svårt.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till USA, som du inte läst, men är nyfiken på.

I höstas var jag och Anna på Stockholm Literature och lyssnade på Teju Cole. Jag köpte hans bok Öppen stad och fick den signerad. Sedan har den stått oläst i hyllan i väntan på det perfekta tillfället. Kanske ska jag inse att ett sådant inte finns och bara läsa.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från USA.

Jag är inte mycket för stora actionfilmer, ofta somnar jag av de snabba klippen och allt ljud, men amerikansk kultur är ändå mycket mer. Men visst finns det bra film, som favoriten The Hours, baserad på en bok av Michael Cunningham. Och faktiskt även actionfilmer, jag älskar till exempel Quentin Tarantinos första filmer, speciellt Reservoir dogs.

TV-serier får gärna var amerikanska. Uppvuxen som jag är med Beverly Hills och sedan Dawson’s Creek, Mitt så kallade liv och Felicity. Och så sjukhusserierna, både klassikern Cityakuten och Grey´s Anatomy, som jag fortfarande följer. Sedan är jag svag för familjeserierna som t.ex. Parenthood, men jag älskar också den mer udda Six Feet Under där Peter Krause fick sitt genombrott.

TV och film hör ofta ihop med musik för mig. Jag lyssnar mycket på musiken när jag tittar på speciellt film och i Good Will Hunting hörde jag för första gången fantastiske Elliott Smith. Ben Folds är en annan musikfavorit som jag upptäckte via Felicity. Han har bland annat gjort en skiva med låtar som Nick Hornby skrivit texterna till och här är ett klipp där han sjunger tillsammans med Rufus Wainwright.

 

 

4 reaktioner på ”Bokgeografi USA”

  1. När du nämner TV och musik kan jag inte göra annat än att tänka på en av mina favoritserier, One Tree Hill, en amerikans ungdomsserie med riiiktigt bra soundtrack! Sändes i nio säsonger och släpptes tre skivor med låtar. Kolla in om du inte redan sett!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: