Bokgeografi Frankrike

frimärke2

Bokgeografi fortsätter här på tisdagar framöver och jag börjar med att köra det franska inlägget i repris.

Jag vet egentligen inte när jag blev så förtjust i fransk litteratur, men det jag vet är att det var genom filmer som mitt intresse väcktes. Idag lägger jag därför fokus på såväl böcker som filmer.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Frankrike eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Faktum är att jag läser franskt just nu, nämligen Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong utgiven av favoritförlaget Sekwa.En annorlunda bok, som jag tycker är ganska obehaglig.

Jag läste nyss Sophies historia av Jojo Moyes, som till viss del utspelar sig i Frankrike. Nu var det visserligen inte de delarna jag gillade bäst, men det är en trevlig bok. En fransk pärla är Dagarna med farmor av Frédérique Deghelt. Som en fransk film är Justine Lévys En ovärdig dotter. Mycket prat, mycket fokus på relationer och mycket svärta. Jag älskar också Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Bland många andra.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Frankrike. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag är svag för Anna Gavalda och älskar hennes lågmälda och avskalade berättande och de udda personligheterna. Bäst tycker jag om den väldigt fina Jag älskade honom. En annan favorit är Delphine de Vigan som bland annat skrivit fantastiska No och jag.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Frankrike, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har faktiskt aldrig läst något av Fred Vargas, men jag är nyfiken på hennes deckare. Konstigt nog har det aldrig blivit av att jag läst någon av dem, men kan absolut tänka mig att läsa Budbäraren.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Frankrike.

OM jag vill! Jag absolut älskar fransk film och när det är filmfestival i Göteborg väljer jag alltid minst en sådan som jag inte sällan ser ensam. En av de mest minnesvärda filmfestivalbesök var då jag såg Marius och Jeannette av Robert Guédiguian en tidig söndagsmorgon på fantastiska Draken. Det var sent 90-tal och Front National var som störst. I kvarteret i Marseille som filmen utspelar sig i blir en man utslängd av sin fru för att han röstat på Le Pen. Birollerna är det som gör den här filmen, men även huvudrollsinnehavarna är fantastiska. En typiskt fransk babblig film.

Förra året såg vi en lika fantastisk, men väldigt hemsk film med Guillaume Canet som också är med i fina Tillsammans är man mindre ensam. I Une vie meilleure spelar han Yann som drömmer om en egen restaurang och när han träffar Nadia bestämmer de sig för att tillsammans renovera en fallfärdig byggnad för att förverkliga sin dröm. Det blir inte alls som de tänkt sig. Nattsvart och fantastisk. Jag grät floder.

Annars går det inte att skriva om fransk film utan att nämna Amelie från Montmartre. Inledningen är lysnade och jag har använt den med eleverna flera gånger. Ett antal människor presenteras genom att berättaren talar om vad de tycker om och vad de inte tycker om. Härligt absurt. En fantastisk film.

 

Vilka är dina franska favoriter? Tipsa gärna i en kommentar eller kanske i ett blogginlägg.

12 reaktioner på ”Bokgeografi Frankrike”

  1. Hej,
    Jag älskar också franska filmer och även böcker även om det inte blir att jag läser så hemskt ofta som jag egentligen vill:). En film som påverkade mig jättemycket förra året var Rust and Bone, en av de bästa filmerna det året som dröjde sig kvar länge.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: