Vi läser Pappersstäder

9789163877360

Gemensamma läsprojekt är alltid roliga och nu var det ett tag sedan vi, Helena och Linda, läste Gone girl av Gillian Flynn tillsammans. Nu byter vi genre och läser gemensamt den på svenska nyutkomna Pappersstäder av John Green, ännu en bokbloggarälskling.

 

Linda: Jag absolut älskade The Fault in our stars (något jag absolut inte var ensam om) och har sedan varit lite nervös för att läsa mer av John Green. Jag började lite med Looking for Alaska, men det var mitt i min trögaste lässvacka och jag glömde bort den. Fortfarande är jag lite nervös för att läsa vidare, tänk om Pappersstäder inte är bra alls? Kan han verkligen ha skrivit en lika bra bok till?

 

Brukar du vara nervös för att läsa fler böcker av en författare?

 

Helena: Jag blir absolut nervös när jag ska läsa en ny bok av en författare som skrivit något riktigt fantastiskt tidigare. Det händer ganska ofta, nu senast var det Sofia Nordins uppföljare till En sekund i taget som var lite jobbig men tack och lov höll måttet. The  Fault in our stars var så sjukt fantastisk att den förstås är svår att fortsätta från men jag har ju läst Looking for Alaska och kan med glädje meddela att den är i alla fall nästan lika bra. Men jag är ändå aningens nervös inför Pappersstäder

 

Vad förväntar du dig av Pappersstäder, är det något särskilt du hoppas på att känna igen från den förra Greenboken du läste eller vill du helst bli överraskad av något helt nytt?

 

Linda: Jag hoppas att personerna i Pappersstäder är lika fint tecknade som i The Fault in our stars. Att bli positivt överraskad hade varit riktigt kul, nu när jag bara är försiktigt positiv. Läser jag två fantastiska böcker av John Green kvalar han officiellt in bland mina favoritförfattare.

 

Jag hoppas också att översättningen håller måttet, då vi nu läser på svenska. En bra översättningen är en som inte märks. Ylva Stålmarck har översatt och förhoppningsvis gjort det bra.

 

Hur känner du inför att läsa Green på svenska?

 

Helena: Eftersom jag förra våren (efter att ha läst The Fault in our stars) köpte på mig de flesta av Greens böcker på engelska så tänker jag faktiskt inte läsa översättningen nu. Jag hoppas på att det ska bli en av de där sakerna vi kan diskutera under läsningens gång, hur de olika versionerna förhåller sig till varandra. Och så är det inte helt omöjligt att jag tar mig en titt i den svenska översättningen heller efteråt eller efter hand.

 

Linda: Och det är mycket möjligt att jag skaffar den engelska om översättningen känns sådär. Oavsett språk så ser jag fram emot en gemensam läsning.

 

Tanken är att vi läser Pappersstäder i tre omgångar och stannar upp och reflekterar lite tillsammans under läsningen. Häng gärna på om du vill. Den 26/2 diskuterar vi de första 100 sidorna.

7 reaktioner på ”Vi läser Pappersstäder”

  1. Intressant! Själv har jag bara läst An Abundance of Katherines och The Fault… och ogillade den första medan jag tyckte den senare var bra. Har en vän som läst alla Greens och menar att The Fault… är den enda läsbara om man är allergisk mot Manic Pixie Dream Girls, och det måste jag nog medge att jag är. Men! Har du sett Greens videobloggar? En några år gammal vanlig vlog, men också en dokumentärserie som heter Crash Course, som han producerat med sin bror. Han har hand om humanioran (historia och litteratur) medan hans bror tar hans om naturvetenskapliga ämnen. Jag gillar ärligt talat Crash Course mycket mer än jag gillar hans skrivande. http://www.youtube.com/user/crashcourse .

    1. Just det, tack för påminnelsen, har ju sett crash courses för länge sedan, men glömt av. Manic Pixie Dream Girls, ny term för mig! 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: