21 december Tomas

december

Vintersolstånd, Tomas tvivlaren och mitt tvivel på att solen någonsin kommer att visa sig igen. Men snart går vi mot ljusare tider. Skönt det. Förutsatt att jorden inte går under idag vill säga.

Den som på midsommar påpekar att vi går mot mörkare tider gillar jag inte lika mycket. Jag är inget fan av den mörka årstiden.

Den person med dagens namn som jag först kom att tänka på är den mobbade Thomas i Jonas Gardells En komikers uppväxtJag har inte läst boken på många år, men kommer med jämna mellanrum att tänka på hans hemska kalas och mamman som vill så väl.

Thomas Lynley är Elizabeth Georges trevliga polis som hon skrivit 17 böcker om. Den senaste heter En lögn att lita på. George har varit lite ojämn det sista och har en tendens att skriva lite väl tjocka böcker, men jag är långt ifrån redo för att ge upp Thomas, Barbara och de andra ännu.

Jag älskade inledningen av Scarlett Thomas bo The end of Mr Y, med tyckte att den var alldeles för lång. Dessutom totalt urflippad.

Thomas Haraldsson finns med i de två första böckerna av Michael Hjort och Hans Rosenfeldt. Inte den skarpaste kniven i lådan. I andra boken ställer han till det rejält för sig.

Två författare som jag inte läst något av, men är nyfiken på är Thomas Erikson och Tomas Bannerhed. Det blir liksom inte av.

Att Tomas Lappalainen inte är Maja Lundgrens favorit stå helt klart efter att jag läst Myggor och tigrarFortfarande hoppar jag lite när jag hör eller ser hans namn.

En Tomas jag absolut älskar är Tomas Tranströmer. Vilken mästare. Jag storgrät då han tilldelades Nobelpriset i litteratur förra året.

 

Vilken Thomas eller Tomas vill du uppmärksamma idag?

3 reaktioner på ”21 december Tomas”

    1. Jag bör kanske lägga till att Thomas har skrivit lite mindre, er, kontinentalfilosofiska böcker, bla Our Tragic Universe (vanlig roman om en författare) PopCo (en mysterieroman om kryptologi och leksaksindustrin), ett gäng böcker om Lily Pascale, lite deckarchicklitmys med metalitterturinslag. Lite fluffigare än resten, men mer substans än riktig chicklit. Jag tror du skulle gilla dem, reckar via goodreads.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: