Boktips i tiden

Tänkte att jag skulle tipsa lite om några böcker som är väldigt aktuella just nu:

Niklas Orrenius har skrivit en bok om SD som heter Jag är inte rabiat. Jag äter pizza: en bok om Sverigedemokraterna där det med all önskvärd tydlighet framkommer att det här inte är ett parti som andra.

Fult folk av Linnea Nilsson och Emil Schön bär undertiteln “samtal med sverigedemokratiska väljare”och är en i det närmaste tragisk bok om de personer som röstar på ett fascistiskt parti utan att förstå vad de gör.

De hatade: Om radikalhögerns måltavlor av Magnus Linton visar hur högerextremismen frodar i Europa. Skrämmande läsning om situationen i Ungern, Holland och Norge efter Utøya.

Lena Sundström granskar istället danska Dansk Folkeparti i boken Världens lyckligaste folk som även den målar beskriver en samhällsutveckling som jag absolut inte vill se här.

Jag hittade också ett par andra böcker som verkar intressanta, som Svensk, svenskare… Ett reportage om Sverigedemokraterna av Annika Hamrud och Elisabet Qvarford och Europas skam: Europa på frammasrch av Lisa Bjurwald.

 

7 reaktioner på ”Boktips i tiden”

  1. BRA att du tipsar om sådana här böcker, Linda! Jag kan bidra med två ganska aktuella tips. Den första är en annan bok av Niklas Orrenius, som du ju också tipsar om: Sverige forever in my heart (mitt blogginlägg om boken: http://ordochingavisor.se/2012/06/04/sverige-forever-in-my-heart/ ). Det andra tipset är Främling, vad döljer du för mig? av Marcus Priftis, om rasismen och vardagsrasismen i Sverige idag. Jag har inte bloggat om boken än, dock har jag gjort en intervju med Marcus som finns att läsa här: http://www.stockholmsfria.nu/artikel/94679

    1. Tack för tipsen Jessica! Låter definitivt som läsvärda böcker. Tyvärr är det kanske inte de som mest behöver läsa som gör det, men det är viktigt att lyfta fram böcker som dessa. Det har varit mycket snack med eleverna om SD och filmerna den här veckan. Även de som annars kan vackla i sina åsikter tycker att det här är verkligen märkligt. Mest har de reagerat på att ord som hora och blattelover används, men vi har också diskuterat vem som kan anses vara svensk och vems land det här är. Säga vad man vill om SD, men bra lektionsmaterial skapar de i alla fall…

      1. Nej precis, det är väl folk som redan är kritiska som lockas till den här typen av böcker. Samtidigt tycker jag att det är viktigt med motstånd, risken är att man bara: det är ändå ingen idé! och det är ju det farligaste av allt. Vad bra att du pratar om det här med dina elever!!

  2. Världens lyckligaste folk var riktigt bra tycker jag. Den tar upp mycket om Danmark som jag inte hade någon aning om och en massa saker som inte jag heller vill se här. Jag tycker att hon skriver oväntat bra (fast jag inte riktitigt vet vad jag förväntade mig).

  3. Ett annat tips är Ut ur skuggan – en kritisk granskning av Sverigedemokraterna av Mikael Ekman och Daniel Poohl. Mycket läsvärd!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: