En vass tunga och en rejäl dos ironi

 

Jag gillar verkligen Lena Sundströms sätt att skriva. Hon är rapp i käften och har en underbart ironisk humor. Hon ställer en massa frågor och kommer faktiskt med en hel del svar om än inga färdiga lösningar. Kan Sverige bli som Danmark ett land där ett främlingsfientligt parti fungerar som både maktfaktor och munkavel? Kan vi blir ett land som de som inte ställer upp på de främlingsfientliga politikernas retorik skäms för att bo i? Det Danmark Sundström målar upp är knappast ett land jag skulle vilja bo i och jag förstår att många pæredanskar skäms över att erkänna sitt ursprung.

Pia Kjærsgaard, partiledare för Dansk Folkeparti, verkar inte ha några skrupler utan sprider glatt diverse fördomar och felaktiga uppgifter om man får tro Sundström. Det lustiga är att partiledaren inte ens verkar bry sig. Hellre överdriva och ljuga och nå sina syften än att tala sanning och inte öka sin makt verkar vara taktiken. Ingen blir heller gladare än Kjærsgaard då de andra partierna försöker sig på samma taktik.

I Sverige finns ett än så länge litet, men inte desto mindre skrämmande, parti med rötterna i grupperingar som definitivt inte är rumsrena. Hur ska de svenska riksdagspartierna se till att Sverigedemokraterna inte får styra debatten på samma sätt som Dansk Folkeparti har fått göra i Danmark? Sundströms råd är att inte bjuda in dem i debatter om integration och invandring som faktiskt inte är frågor som väljarna anser vara de viktigaste. Så var det även i Danmark, men ju mer utrymme frågan fick, desto fler väljare fick Dansk Folkeparti.

Det är viktigt i sammanhanget att påpeka att de mer etablerade partierna inte har tjänat någonting på att ta debatt med Dansk Folkeparti i deras egna hjärtefrågor. Rådet från Sundström är snarare att värna om en egen politik och fokusera på de frågor som det egna partiets väljare brinner för istället för att försöka ta över andra partiers hjärtefrågor. Det blir liksom inte bra ändå. Bättre att profilera sig än att följa efter. Kanske något för de svenska riksdagspartierna att tänka på i blockpolitikens era. Se till att sticka ut, utan att för den delen falla i rasistfällan. Jag vill nämligen inte behöva skämmas för att bo i Sverige.

I Danmark verkar politikerna tävla om att vara hårdast. Kraven på blivande medborgare höjs ständigt. Vilka krav kan vi ställa på människor som kommer till vårt land? Är det rimligt att man för att få medborgarskap ska behöva göra ett prov som en stor del av den inhemska befolkningen inte klarar? Vad sägs om frågor som: ”Vilket år vann det kvinnliga landslaget VM i handboll?” och annat viktigt som varje dansk bör veta. Eller ja, är du född i Danmark behöver du inte kunna detta, men självklart måste de som inte är födda i landet ha sådan här livsviktig kunskap.

Sundström är väl påläst och har grävt fram en hel del spännande och ibland skrattretande fakta. Jag vet till exempel inte om jag ska skratta eller gråta åt det faktum att Dansk Folkeparti säger sig vilja motarbeta hemska muslimer som agar sina barn när undersökningar visar att 7% av de tillfrågade danska muslimerna är för barnaga, medan 43% av Dansk Folkepartis anhängare är det. Vilka ska vi egentligen vara rädda för?

Det är en utsatt grupp, de främlingsfientliga väljarna som ofta är låginkomsttagare, som vill bekämpa en annan, invandrarna. Sundström menar att de istället borde slå sig ihop för att tillsammans slå underifrån mot de mer välbeställda. Den typiske sverigedemokratanhängaren tillhör samma samhällsgrupp.

Boken innehåller både skrämmande och hysteriskt roliga passager. Fantastiskt är det när Sundström kontaktar Fobiskolan för att se om de kan bota islamofobi. Skrämmande är det när Dansk Folkepartis Søren Krarup försöker slingra sig ur sina fördomar om muslimer genom att konstatera att ingenting kritiskt som sägs om islam kan räknas som hån då allt är sant. Precis som Sverigedemokraternas anhängare anser han sig nämligen sitta inne med den sanning som alla politiskt korrekta och därmed korkade inte kan förstå. Muslimer och invandrare är alltid ett hot. Detta försöker han bevisa med enstaka exempel på samma sätt som SD gör. Snart är de i majoritet och då kommer det att gå illa. Att de 6,2% utomeuropeiska personer som bor i Danmark (7,7% i Sverige) skulle visa på någon massinvasion torde vara ganska självklart för de allra flesta. Inte för Pias och Jimmies anhängare dock. Sorgligt.

Lena Sundström har skrivit en bra och underhållande bok om viktiga ämnen. Dels visar hon hur svårt det är att komma som invandrare till Danmark även om man som hon råkar vara svensk om än med koreanskt utseende. Det är också spännande att läsa om det danska politiska klimatet och hur de ”riktiga” danskarna ser på sitt land. Ingen munter bild, men intressant läsning. Personligt och allmängiltigt på samma gång. En bok jag tycker att du och definitivt alla svenska politiker ska läsa. Har du skickat ett exemplar var till partiledarna Lena? Det borde du göra annars!

Originalinlägget publicerat av Lilla O 2010-02-25

Nu när jag håller på att läsa och förfasas över Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. av Niklas Orrenius passar det bra med en repris. Boken finns dessutom i ganska färsk pocket. Jag tycker definitivt att du ska läsa den.

Läs också artikeln om Lena Sundström i dagens DN.

19 reaktioner på ”En vass tunga och en rejäl dos ironi”

 1. Låter som en intressant bok! Får ta och kolla in den!

  Tack för boktipset om Galna gatan. Ska ta och titta på den på biblioteket idag och se om den passar min tjej! 🙂

 2. Citat: ”Hur ska de svenska riksdagspartierna se till att Sverigedemokraterna inte får styra debatten på samma sätt som Dansk Folkeparti har fått göra i Danmark?”
  Snacka om diskriminering och ett förakt för DEMOKRATIN! Luktar DDR lång väg.

  1. Med tanke på att SD inte har demokratiska värderingar känns det lite förmätet att diskutera demokrati. Om de kommer in i Riksdagen är det hur man än vänder och vrider på det ett litet parti som fokuserar på en mycket liten fråga. Om man tror på demokrati är det då självklart att de inte ska få styra den politiska debatten.

 3. På vilket sätt har Sverigedemokraterna inte demokratiska värderingar? Det är ett påstående du hämtat ur den nedsablade boken Sundström skrivit. Håll dig nu till Sd´s politiska program och inte en massa tomma floskler från en självutnämd Danmarksexpert.
  Tror fanken att folk ruttnar på skendemokratin som de etablerade partierna försöker sälja in till Svenska folket.
  Därför är det mycket demokratiskt att rösta på Sd.

  Men åsiktspoliser som du t.ex. smutskastar Sd och det lockar ju bara alltfler att rösta på partiet. Tack för hjälpen!

  1. ”På vilket sätt har Sverigedemokraterna inte demokratiska värderingar?” Är du allvarlig? Det handlar inte om att smutskasta utan räcker, som du rekommenderar, att läsa partiprogrammet, lyssna på era toppnamn eller gå in på vilket SD-forum som helst på nätet. Smutskastning behövs inte, det gör ni så bra själva.

 4. Det är ju skrattretande att det finns människor som kan ta Lena Sundström på allvar, hon är ju bara ett enda stort skämt. Man kan ju verkligen fundera på vilken planet hon lever på.

  1. Jag tycker att det är skrattretande att någon kan ta Jimmie Åkesson, Björn Söder och grabbarna på allvar och funderar definitivt vilken planet de och deras väljare lever på.

 5. Jag störs av den enorma danskfientlighet som genomsyrar Os inlägg. Danefobi, någon?

  1. Jag vet inte om du läst inlägget Johanna, men det handlar ganska lite om danskar utan istället om partier som tror att invandrarfrågan är den primära. Något som jag har svårt att förstå. Det gäller oberoende av i vilket land partiet befinner sig.

 6. ”Jag tycker att det är skrattretande att någon kan ta Jimmie Åkesson, Björn Söder och grabbarna på allvar och funderar definitivt vilken planet de och deras väljare lever på.”
  Hej, jag bor i Sverige och jag har blivit nersparkad p.g.a. att jag är svensk är inte det rasism enligt dig? Jag antar att du inte gick i någon ”mångkulturell” skola när du var ung.

  1. Har jag någonstans skrivit att det är okej att slå ner folk? Misshandel är olagligt oavsett nationalitet.

   Och jo, jag både gick, har jobbat på och arbetar just nu på mångkulturella skolor. Vad har det med saken att göra?

   1. ”Har jag någonstans skrivit att det är okej att slå ner folk? Misshandel är olagligt oavsett nationalitet.”
    Så att majoriteten av förövarna är invandrare och offer med en svenskbakrund är i majoritet stör inte dig på något sätt?

    ”Vad har det med saken att göra?”
    Jag bara antog det för om du hade frågat min lärare kan jag lova dig att hon inte hade förespråkat mångkulturen. I den skolan jag gick på fick man varje dag höra hur svenska kvinnor är horor svenska män är inga män o.s.v.
    Och det är inte direkt ovanligt på mångkulturella skolor.

    ”Och jo, jag både gick, har jobbat på och arbetar just nu på mångkulturella skolor.”
    Definera mångkultur, vi var två svenskar i min klass. 70 % av eleverna var hade invandrarbakrund många svenskar byta skola så har inga exakta siffror.
    Tack för mig :P.

    1. Vad vill du att jag ska säga? Lilla vän vad synd det är om dig? Jag tror inte att lösningen på alla dina problem är att ta bort alla som inte är svenskar, vad det nu är.

     Jag bor också i Sverige och har blivit kallad idiot och hotad av SD-anhängare. Hur löser du mitt problem?

     1. Alltså jag vill inte att du ska tycka synd om mig bara upplyser dig om problemen. Om det är så att SD anhängare har hotat dig så tar jag avstånd från det. Aldrig skulle jag kunna skada dig för dina åsikter.

      Jag känner själv massa invandrare mina bästa vän är inte ens svensk. Så alltså vågar jag ifrågasätta Europas mest liberal invandringspolitik så vill jag kasta ut alla invandrare med huvudet före eller vad menar du? Var i SD:s partiprogram står det att man ska kasta ut alla invandrare, kära du?

      Du behöver inte vara otrevlig.

 7. Jag är lite trött på SD-martyrer. Öppen svenskhet låter bra på pappret, men som Martin Ezpeleta skriver ryker den demokratiska masken rätt ofta.

  1. Okej, svara då på varför SD växer trots att alla partier motarbetar dem samt media. Det kommer att kännas jävligt skönt efter valet i år känns som att vänta på julafton.

   En dag kommer du också att få smaka på mångkulturens negativa sidor tro mig, tills dess ha de bra.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: