Författare jag inte läst med nog skulle gilla

foto: Sandra Qvist

Nu finns ju Kerstin Ekman på min Boktolvelista, men egentligen ska jag erkänna att hon mest kvalificerade in via ett borde, snarare än ett vill. Ärligt talat har jag tänkt på henne som en dålig kombination av pretto och ointressant.

Jag är dock inte sämre än jag kan ändra mig och faktum är att jag har gjort det. Fortfarande lockar inte de mest kända böckerna som Händelser vid vatten så mycket. Lite mer än Sista rompan och Skraplotterna dock. Jag kan ha fel, men jag tror att jag hellre börjar med något annat. Nya boken Grand final i skojarbranschen verkar nämligen helt galen och då menar jag på ett bra sätt.  Jag är också nyfiken på förra boken Mordets Praktik, som är en replik till Doktor Glas.

Hon verkar helt klart lite egen den goda fru Ekman. Jag är inte så insatt i vad som egentligen hände när hon lämnade Svenska Akademien, mer än att hon var kritisk till att Akademien inte officiellt gick ut och stöttade Salman Rushdie. Kerstin Ekman tillhörde den minoritet av ledamöterna som ville att Akademien skulle uppmana den svenska regeringen att ingripa i Rushdie-affären. Både Kerstin Ekman och kollegan Lars Gyllensten lämnade sina platser i mars 1999 och har inte deltagit i arbetet sedan dess. Avgått har de, men inte lämnat sin plats, då de tillhör dem för evigt.

Ekman verkar inte heller så imponerad av att historien nu skrivs om. I alla fall menar hon att Peter Englund försöker dölja och/eller förklara Akademiens agerande. Hon ber också att få bli frisläppt, eller hur ska man annars tolka denna vädjan?

Dags att sluta tillämpa akademiledamotskapet som ett livstidsstraff för uppstudsiga.

 

 

Tack Ord och inga visor för inläggstipset!

14 reaktioner på ”Författare jag inte läst med nog skulle gilla”

  1. Kerstin Ekman är en av mina stora favoriter, bra val att prova henne! Händelser vid vatten och Mordets praktik gillade jag mycket, liksom sviten om kvinnorna och staden som jag håller på med nu!

  2. Jag har läst fyra böcker av Kerstin Ekman (och spelat ett av hennes dataspel). Ingen av dem var särskilt bra (spelet var OK).

  3. Jag har Grand Final i skojarbranschen på min platta just nu och hittills är den lovande. Finns som e-bok på bibban 🙂

  4. Jag har läst trilogin om kvinnorna, Händelser vid vatten och Mordets praktik samt första delen i serien om Vargskinnet utan att riktigt falla för dem. Ihärdig? Javisst! Men den lilla kortromanen Hunden är helt fantastisk! Läs den!

  5. ”Mordets praktik” är verkligen att rekommendera om du är förtjust i ”Doktor Glas”. Ekman gör nämligen en intressant vinkling av historien, kikar från ett annat håll så att säga.

    Om du vill få endast ett mycket kort smakprov av Ekmans berättarstil vill jag tipsa dig om novellen ”Hunden” som finns som en tunn liten bok.

    När det gäller ”Grandfinal i skojarbranschen” så lyssnar jag på den just nu, har kommit ca en tredjedel in i boken och gillar den. Det är en helt annan Ekman än man är van vid, känns det som.

  6. Två riktiga favoriter som också är kortisar är ”Hunden” och ”Urminnes tecken”, i alla fall om man gillar att läsa sagor. Jag tror att du skulle tycka om det, jag tänker framförallt lite på Ali Smith-känslan nu… Och så finns ju ”Rövarna i Skuleskogen” som också är skriven i samma saga/skrönastil, men liksom lite längre och en hel lektion i svensk norrländsk historia. Eller ”Händelser vid vatten”! Nej, just ja, du är inte så överförtjust i skräck och mörker… 😉

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: