Några tankar så här inför avslöjandet

Katten Abbe tippar, precis som lemurerna på Skansen, att det är Alice Munro som får nobelpriset i litteratur idag. Ett bra val.

Nina Lekander håller istället Bei Dao högst. Det var ett tag sedan jag läste något av honom och har inte alls tänkt på honom i spekulerandet inför årets pris, men visst är han en riktigt värdig kandidat.

Trots att jag gärna hade sett någon som inte skriver just romaner som pristagare, klappar hjärtat ändå lite extra för Assia Djebar, som också finns på Lekanders lista, där för övrigt många av mina favoriter finns med. Jag önskar att en kvinna som kämpar för kvinnor uppmärksammas lite extra.

Någonstans i bakhuvudet finns ändå tanken att Akademien bestämt sig ovanligt snabbt i år och att det skulle kunna tyda på att det är Tranströmer. Långsökt jag vet.

Här hittar du en lista på alla tidigare pristagare och om jag räknat rätt har jag läst 35, plus minus någon kanske. Däremot har jag inte läst något av de tre senaste pristagarna och det är väl ändå lite kasst.

Anna undrar vem som är vår favorit av de pristagare vi läst och nämner själv Nadine Gordimer som jag också tycker om. Min favorit är dock Pearl Buck som fick priset 1938. Min mormor hade flera böcker av henne i sin bokhylla och jag läste och älskade såväl Pion, som Kejserlig kvinna, Draksådd och Porträtt av ett äktenskap. Nu var det länge sedan jag läste något av henne. Kanske är jag rädd att mystiken ska ha försvunnit. Läs en intressant artikel om henne här.

Vem som än får priset så har jag läst många bra kandidater i min jakt på den rätta och dessutom har jag ganska många pristagare och tänkbara pristagare kvar att upptäcka.

Förhoppningsvis blir det i alla fall ingen vinnare som ser utnämnandet som en djävla katastrof.  Och inte heller någon som får total skrivkramp.

1 reaktion på ”Några tankar så här inför avslöjandet”

  1. Hmm, Abbes tips foregicks ju av lemurerna pa Kolmarden, kanske de bara var lite tidigt ute? Sjalv hoppas jag lite pa JCO, det vore kul. Och Transtromer ocksa, forstas!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: