Mina svar på I

Vi drar vidare mot målet som är Ö, denna vecka handlar frågorna om bokstaven I.

Här kommer mina svar! Vill du också svara blir jag väldigt glad. Svara i din blogg eller i en kommentar.

Först fem ord på I som ska kopplas samman med 1-5 boktitlar som du själv väljer.

Ivrig

Is

Idealisk

Identitet

I

Islossning av Barbara Voors måste helt klart vara med, inte minst för att den börjar på I och för att is definitivt har stor betydelse.

Identitet kopplar jag till Pojkflickan av Nina Bouardoui där huvudpersonen funderar mycket kring identitet både gällande ursprung, språk och kön. En ruskigt bra bok.

I Sahras nyckel får Julia en idé. Hon ska söka efter dem som bodde i lägenheten hon snart ska flytta in i. En judisk familj som fördes bort 1942. Julias ivriga sökande leder till att hennes liv tar en helt ny vändning.

Återstår då idealisk. Man skulle ju kunna tro att jag fuskar till det med ord som jag redan har kommit på titlar till, men se så är det inte. The summer I turned pretty av Jenny Han handlar om en ganska idealisk sommar då solen ständigt skiner och kärleken frodas. Under ytan är det dock inte alls lika idealiskt, vilket kommer att märkas.

En karaktär med för- eller efternamn på I då?

Ilse är Emilys bästa vän och på många sätt hennes motsats.  Ilse är en frispråk pojkflicka som inte sällan ställer till problem. Jag var nästan lite rädd för henne när jag var mindre, men kom senare att älska henne. En fri själ som göt vad som faller henne in. Sådana flickor behövs i litteraturen.

Indignation är amerikanskans vackraste ord enligt Philip Roth. Vilka är dina favoritord? Och nej, de måste inte börja med i.

Jag samlar på ord. Egentligen har jag nog alltid gjort det, men jag började rejält efter att jag läste fantastiska Att lära ut författarens hantverk där Ralph Fletcher skriver om just ordsamling och hur han samlar på ord som han sedan kan använda vid speciella tillfällen.

Jag tycker om ypperlig och synnerligen, som egentligen är vanliga ord, men ändå fina. Tillstymmelse är också fint, liksom abrovink (som också kan stavas abrovinsch). Det senare har en liten annan betydelse här i Göteborg då det uttrycker en tillfällig lösning, inte alltid helt hundra men funktionell för tillfället.

Vilka ord gillar du?

På engelska är flabbergasted (som betyder mållös och chockad) och haphazard (som betyder på måfå) stora favoriter.

2 reaktioner på ”Mina svar på I”

  1. Jag tycker också mycket om både synnerligen och ypperligt, för det de gör med en mening, förstärker den riktigt snyggt! Som however eller nevetheless is engelskan, där är inte själva orden så vackra utan det de gör med språket. Gillar även chansera, fast i skrift ser det riktigt fult ut.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: