Tematrio -Arbetarlitteratur

Lite sen som vanligt, så blir det när veckorna flyger fram, men nu kommer så äntligen veckans tematrio.  Det var 1 maj i söndags, arbetarnas dag och jag firade lite då med att skriva om Norrtullsligan av Elin Wägner.

Tre till alltså och jag tänkte blanda lite gammalt och nytt.

1. Vi beger oss till 1700-talet och Barnängens klädesfabrik i Per Anders Fogelströms bok Vävarnas barn. Det är en hård tillvaro som familjerna kring fabriken lever. Rättigheter för arbetare existerar knappast.

2. I serien om Kulla-Gulla av Martha Sandwall Bergström följer vi Gulla (Gunilla) som tillbringar sina första år på barnhem innan hon auktioneras ut till bonden Herrmansson där hon bor och arbetar under några år hos alla blomflickor. Därefter flyttas hon till Kullatorpet där hon hjälper till med barnen. Som torpare tvingas de vuxna på torpet göra dagsverke på Herrgården, något som även Gulla tvingas göra senare.

3. Om mamman som jobbar halvt ihjäl sig för att försörja sina barn handlar Underdog av Torbjörn Flygt. Trots att det egentligen är sonen som är den tänkta huvudpersonen är det mamman jag minns.

2 reaktioner på ”Tematrio -Arbetarlitteratur”

  1. åh, Kulla-Gulla gillade jag! Men jag tror inte att jag läste alla. Det är ju så många böcker, och jag växte väl ifrån dem innan jag hunnit alla. Jag har en bild av att alla böcker var jättelånga och tog jättelång tid att läsa, men när jag ser dem i bokhyllan hos mamma så ser de ju faktiskt rätt så tunna ut. Det är troligt att det skulle gå lite snabbare att läsa dem nu, när jag är 20 år äldre.
    Tack för de andra tipsen! Jag är inne i ett arbetarlitteratur-flow nu, så det kanske får bli någon av dessa när jag läst lite mer moa martinson.

    1. Jag läste dem hur många gånger som helst, en gammal upplaga som jag fick av en gammal släkting. Jättefina. Moa Martinsson är en favorit! Blev också väldigt imponerad av Norrtullsligan när jag läste den i helgen, riktigt aktuell.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: