Verklig sommar

Inspirerad av gårdagens Babel har jag snickrat lite på en ny läsutmaning. Biografier tillhör den genre jag läser otroligt sällan. Eller sanna böcker över huvud taget. Funderar på om sommaren kanske ska ägnas åt att läsa de böcker om och av personer som upplevt något speciellt. Inte för att jag behöver något mer projekt, men för att det är rätt kul med boklistor och utmaningar. De flesta böckerna står dessutom i hyllan.

Egentligen var det nog inte Babel som fick mig att fundera på det här projektet, utan faktiskt Patrik Sjöberg. Hans nyutkomna memoarer som han skrivit tillsammans med Marcus Lutteman heter Det du inte såg och berättar bland annat om de övergrepp han utsatts för av sin tränare Viljo Nousiainen.

Aktuell är också självbiografin auto da fay av Fay Weldon. Jag har ingen direkt relation till henne, men efter att ett antal bokbloggare hyllat den har jag blivit lässugen.

Lena Katarina Swanberg eller Herman Lindqvist? Levande eller död? Av de två första väljer jag helt klart bort Lindqvist av den anledning att jag inte klarar hans putslustiga stil. Jag skulle dock vilja läsa Mitt liv med Saddam som Lena Katarina Swanberg skrivit tillsammans med Parisoula Lampsos. Svärmor hade börjat med den i påskas och gillade.

Jag har lyssnat på några timmar av Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman och tycker mycket om den. Jag tycker dock inte om att lyssna till den, detta trots att Hirdman gör en fin uppläsning. Ljudböcker är bara ingenting för mig.

Om starka kvinnor handlar även Kvinnor på gränsen till genombrott av Ulrika Knutson som jag tänkt läsa hur länge som helst. Pinsamt länge.

Så många som åtta starka kvinnor porträtteras i Görrel Espelunds 8 kvinnor som skapade världsrubriker. Bland dem fredspristagaren Wangari Maathai.

De spräckliga: En irländsk barndom av Hugo Hamilton verkar vara en intressant barndomsskildring. Den står i hyllan och ska bli läst. Bredvid den står Min far hade en dröm av Barack Obama som också låter väldigt intressant. Om en far handlar också Afrikanen av J.M.G. Le Clézio

We bought a zoo av Benjamin vekar hur galen som helst. Jag småbläddrade i den igår och bestämde mig för att försöka läsa den snart. Om ett annorlunda jobb handlar även Yarden av Kristina Lundberg, men jag har inte riktigt fattat om den är sann eller bara sannolik. Sann eller sannolik är också  Drömfabriken av Maria Hamberg.

Och slutligen skildringar av länder i krig där En del av mitt hjärta lämnar jag kvar av Diana Janse är en bok jag verkligen velat läsa sedan den kom ut.Även Resa i Sharialand av Tina Thunander lockar mycket.

Jag kommer säkert att komma på fler böcker jag vill läsa, men jag nöjer mig med de här just nu. Några av dem blir förhoppningsvis lästa i sommar. Vill du också ha en verklig sommar? Vilka böcker skulle du läsa då?

 

6 reaktioner på ”Verklig sommar”

  1. Jag läser heller aldrig biografier, trots att det finns flera jag tycker verkar riktigt intressanta. Vet inte varför jag alltid väljer en skönlitterär bok framför en ”verklig”. Kanske dags att skriva en lista till…

  2. Jag vill läsa Även tystnaden har ett slut av Ingrid Betancourt, men rådande köpstopp sätter stopp för det. Auto da fay har jag dock i hyllan, lika så Emma & Uno av Tikkanen, Min kamp, och snart Döden & Co. Och så Minnen av underbare Torgny så klart!

    1. och dagarna går

      Ingrid Betancort var ju mycket spännande att lyssna till på babel, gjorde mig verkligt intresserad trots att jag sällan läser biografier.

      1. Är lite kluven till just Ingrid Betancourt, vet egentligen inte varför. Spännande, men så nära inpå att det kan bli för känslosamt.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: