Mitt livs bokhylla

Fem böcker vill Johanna att vi tar ut, som på något sätt representerar oss och våra liv. Själv har hon fått pryda en del av författarhyllan på Akademibokhandeln, men jag får väl nöja mig med att pryda mig blogg. Enda problemet med det här inlägget är att jag återigen kommer att tjata om böcker som jag redan nämner i var och vartannat inlägg, men här kommer ändå de fem böcker som får plats i mitt livs bokhylla:

Jag läste Laura Ingalls Wilders böcker om sitt liv om och om igen när jag var yngre. Favoriten är Gyllene år som inleds med att Laura får sitt första lärarjobb långt hemifrån. För att hon ska slippa stanna på sitt hemska inackorderingsställe under helgerna och för att hennes pappa ska slippa hämta henne ställer grannen Almanzo upp. Mellan Laura och Almanzo börjar en mycket subtil romans spira. Det här är en av de finaste kärlekshistorier jag läst och jag läser om den fortfarande ibland och det är som att återse en gammal kär vän.

Jag tror inte att jag var mer än tio år då jag första gången stiftade bekantskap med Henning, Lotten, Tummen och de andra i Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Jag var vaken långt in på natten och läste, läste, läste. Den sommaren läste jag sedan hela serien flera gånger och en långvarig kärlekshistoria var inledd. Jag måste ha läst böckerna ett 30-tal gånger, men det var mer än fem år sist. Jag skulle vilja påstå att de här böckerna är något av det bästa som skrivits.

Emily skrev ett brev till sig själv till sig själv tio år senare. Jag älskade Emily, L M Montgomerys lite mindre kända huvudperson och ville vara som hon. Trevlig, men inte mesig. Begåvad, men inte överlägsen. Och författare. Jag ville bli författare, eller i alla fall journalist. Jag skrev också ett brev från mitt 15-åriga jag till mitt 25-åriga. Jag önskar att jag som 25-åring skrivit till mig själv som 35-åring. Det hade varit trevligt. Emily gör sitt val var min favorit, men när jag försökte läsa om den för några månader sedan blev jag mest road över hur otroligt romantisk och bubblande den är.

Jag läser en del lyrik och en av de första poeter jag kom i kontakt med var Nils Ferlin, då mamma kom hem med en utgåva med hans samlade verk. Han är fortfarande en favorit, trots att jag nu fyllt många hyllplan med lyrik. Jag gillar hans direkta tilltal och hans humor. Hans dikter är ibland otroligt vackra, medan andra är kluriga och fyndiga och vissa leder till rejäla asflabb. En av mina favoriter är den riktigt korta Infall. Statyn på bokens omslag är dessutom en av mina favoritstatyer. Jag ville alltid åka förbi den när vi skulle till farmors hus i Dalarna redan innan jag visste vem Ferlin  var.

Någon lite mer modern bok måste också få plats i min hylla och då väljer jag en av de bästa böcker jag läst. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie handlar om Biafrakriget och igbofolkets kamp för självständighet och en egen stat. Inte alls tung som man kan tro, många sidor visserligen, men lättläst och gripande. Jag gillar huvudpersonerna  Olanna och Odenigbo skarpt, men bäst är kanske ändå Ugwu som är familjens tjänare. Jag visste ingenting om Biafra innan jag läste boken, visst har jag som alla andra sett bilder på biafrabarn med stora magar, men jag visste inte mer om landet än att de svalt. Definitivt en måste-läsa-bok.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: