Våga inte sticka upp (eller ut för den delen)

Olle ställde en fråga. Vi duktiga flickor räckte fromt upp våra händer och hoppades och fasade för att få svara, hoppades för att vi ville visa vad vi kunde, fasade för att vi visste att vi skulle bli härmade eller avbrutna eller inte ens hinna svara för att någon kille skulle överrösta oss.

Olle lät blicken glida förbi alla flickarmarna, som vanligt. Saga låg i sin bänk med utsträckta ben, vilande på sina hälar och räckte inte ens upp handen. Olle gav Ludde frågan.

Då gapade Saga det rätta svaret rakt ut, högt och ljudligt.

Välkommen till Grundskolans år nio där vissa regler gäller för killarna och andra för tjejerna. Där tjejerna snällt väntar på sin tur medan killarna skriker rakt ut. Där tjejerna stannar kvar och hjälper bildläraren Pia att städa både efter sig själva och efter klassens killar. Där det är viktigare för tjejerna att bli accepterade av killarna än att få bra betyg. Där tjejerna gömmer sig och killarna tar plats. In i denna värld kliver Saga som aldrig gått i en svensk skola och hon vill inte alls ställa upp på de här oskrivna reglerna. Hon tar plats och ber inte om ursäkt. Hon är tusen gånger starkare.

Just så,   Tusen gånger starkare, heter ungdomsboken av Christina Herrström där vi får följa det osannolika spelet i en vanlig högstadieklass. En klass som en enda tjej vänder upp och ner. Lärarna,  som först uppmuntrar henne att stötta de andra stackars tjejerna som inte vågar ta plats, blir ganska snart mer provocerade av henne än av någon annan, trots att hon gör samma saker som killarna. Hon anklagas för att uppvigla tjejerna och när inte bara killarna får ta så mycket plats de vill blir det totalt kaos. Med all önskvärd tydlighet visar Herrström att mycket i skolan bygger på att tjejer och killar tar olika roller. Överdrivet? Möjligen övertydligt, men helt klart inte påhittat. Tyvärr.

Den som berättar historien är Signe, den i klassen som egentligen har bäst betyg, men som sällan får beröm och som aldrig vågar ta plats. Hon vill vara mer som Saga och följer henne noga trots att hon inte alltid vågar visa det.

Alla som arbetar i skolan och alla som har en son eller dotter borde läsa den här boken. Jag har som mål att låta mina elever läsa om inte hela, så i alla fall väl valda delar av den. För den som inte orkar läsa alls kommer snart filmen och med det manuset har den alla förutsättningar att bli en kanonfilm. Hoppas bara att de hittat en riktigt bra tjej som spelar Saga. Vilken drömroll! Ett år till får man dock ge sig till tåls.

Snudd på en femma för Tusen gånger starkare men den är lite för övertydlig för att få full pott. Klart läsvärd är den dock!

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2009-09-30

Då filmatiseringen av boken snart har premiär passar det bra med en repris.

3 reaktioner på ”Våga inte sticka upp (eller ut för den delen)”

  1. Boken är så bra och jag anser att den är väldigt viktig för oss lärare att läsa (har sett till att iaf de i min bokklubb gör det). Har också gett bort den till syskonbarn och har bokat in oss på filmen. Hoppas filmen är lika bra som boken.

    1. Det ska bli riktigt kul att se filmen! Tänkte att jag skulle förbereda eleverna genom att läsa lite ur boken och diskutera lite genus och sedan dra på bio!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: