Störst av allt är kärleken

Vilken är den största litterära kärlekshistorien genom tiderna? undrar Kafka på jobbet och det är ju såklart en fråga som är helt omöjlig att svara på.

Självklart gick tankarna till gamla godingar som Romeo och Julia, men den är ju inte direkt lycklig. Nu var kravet inte någon lycklig kärlekshistoria, men jag skulle må bättre om jag kunde hitta en lite muntrare.

Århundradets kärlekshistoria av Märta Tikkanen berättar också om en mycket stor, men också mycket kvävande kärlek. Tanken på den påminner mig om att det definitivt är dags för en omläsning av denna fantastiska bok.

Jag tänker på min barndoms kärlekspar Laura och Almanzo, Anne och Gilbert, Emily och Teddy och icke att förglömma Lotta och Paul. De var ganska lyckliga ändå, inte alltid, men ganska ofta. Vem är egentligen lycklig jämt?

En av mina favoritböcker är Den allvarsamma leken och kärlekshistorien mellan Lydia och Arvid är förvisso också minnesvärd, men nej den vinner ändå inte.

En ganska nyutkommen och väldigt vacker kärlekshistoria är den mellan Emma och Emil i Allt som återstår av Elin Boardy som tidsmässigt ligger ganska nära den mellan Henning och Lotten i Per Anders Fogelströms böcker.

Just det faktum att man inte vill leva utan varandra, men kanske tvingas att göra det är kanske det jobbigast och samtidigt finaste med livslång kärlek. En livslång kärlek som verkligen får utstå mycket är den mellan Kristina och Karl Oskar som faktiskt får bli den kärlekshistoria som jag, efter mycket funderande, tilldelar utmärkelsen Den största litterära kärlekshistorien genom tiderna. Förutsägbart kanske, men de var svåra att bortse från de goda smålänningarna som höll på att skiljas tidigare än de gjorde för att de inte kunna hålla sina händer (och andra kroppsdelar) i styr.

Nu var det längesedan jag läste om detta kärlekspar. Deras kärlek har fått ett ”Björn och Benny skimmer” och att inte alls lika tragisk som den egentligen är i böckerna. Tragisk, men vacker och varm. Trots elände lyser kärleken stark mellan dem. De korsar hav tillsammans och startar ett helt nytt liv i ett helt nytt land. De lever livet fullt ut, så gott det går med tidens begränsningar.

Vi har alltså en vinnare, men då har jag knappt kikat utanför landets gränser. Det får bli en annan gång!

Vilken är den största litterära kärlekshistorien genom tiderna enligt dig?

3 reaktioner på ”Störst av allt är kärleken”

  1. Jättebra och utförlig redogörelse i frågan. Lydia och Arvid tänkte jag också på ett tag, men deras historia är ju mest ett utdraget (vackert) lidande. Nu har jag tänkt ett tag och kommit fram till vilket par jag beslutat mig för. Inlägg kommer snart!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: