enligt O

Tankar från en bokberoende

Olikhetsutmaningen: vänner och fiender

”Håll dina vänner nära men dina fiender ännu närmare” är ett citat som tillskrivs den kinesiska generalen Sun-tzu. Veckans olikhetsutmaning handlar om ordparet vänner och fiender.

Kommer ni förresten ihåg såpan Vänner och fiender som sändes på tv3 och senare Kanal 5 i slutet av 90-talet? Mitt minne är väldigt svagt ska erkännas, men jag vet att jag egentligen tyckte att den var rätt kass, men att tv-utbudet inte var direkt omfattande. Lite intressant att Rakel Mohlin var med. Det hade jag förträngt och kanske hon också.

Jag har inte läst Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström och kommer med största sannolikhet inte göra det heller. Jag har lite svårt för hur hon och före detta maken hanterat skilsmässan. Var gärna fiender, men håll media utanför. När Witt-Brattström har fått uttala sig om Svenska Akademien och den sorg hon kände när hennes man blev invald, visar att besvikelsen och bitterheten över hur det blev nästan är överväldigande.

En fin bok om vänskap är The House of new beginnings av Lucy Diamond, som snart kommer på svenska med titeln En sommar i Brighton. Charmig och inte allt för sockersöt berättelse om hur några grannar blir vänner.

Gamla vänner som inte blivit fiender, men helt klart tagit olika vägar i livet handlar Rött regn av Dennis Lehane om. Den blev sedan film med Sean Penn, Tim Robbins och Kevin Bacon i huvudrollerna. Filmens titel var Mystic River, som också är den amerikanska originaltiteln på boken. Faktiskt tycker jag att filmen är bättre än boken, vilket i princip aldrig händer.

Vilka kulturella verk som handlar om vänner och fiender vill du lyfta fram?

 

 

Föregående

När kejsaren inte förstår att han är naken

Nästa

8 böcker till mor

9 kommentarer

 1. läst bara en av böckerna, trist när vänner blir fiender. Svårt att vara vän på rätt sätt, olika i olika länder under olika tider. Det finns fiender som jag nästan har blivit vän med:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/05/vanner-och-fiender-olikhet.html

 2. Hela historien kring Svenska Akademien är väl ett tydligt exempel på vänner och fiender.

  Här har jag i alla fall tagit fram två böcker på dagens tema:
  https://skrivrobert.blogspot.se/2018/05/olikhetsutmaningen-vanner-och-ovanner.html

  • Det är det verkligen. Vilken fars hela skiten med Akademien är och värre blir det för varje uttalande.

 3. Vänner och fiender tror jag att mormor tittade på när jag var liten, själv förstod jag mig aldrig på det.

  https://mariasbokhylla.wordpress.com/2018/05/24/olikhetsutmaning-vanner-fiender/

  • Mina minnen är väldigt vaga, men minns de tre vännerna som spelade huvudrollerna. Däremot inte så mycket av vad som hände dem.

 4. har aldrig sett Vänner och fiender. Århundradets kärlekskrig uppfattade jag som en sorgesång. Lehanes bok var bra liksom filmen. här kommer mina vänner och fiender: https://mrscalloway.blogspot.se/2018/05/olikhetsutmaningen-vanner-och-fiender.html

  • Tycker att den senaste tiden har visat vilket straff det var för EWB att hennes man ”slukades” av Svenska Akademien. Egentligen är det lite osmakligt att hon inte håller det privat, men samtidigt lite sorgligt.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: