När kejsaren inte förstår att han är naken

Jag är medveten om att min avsky för Horace Engdahl den senaste tiden kan verka sakna proportioner, men gång på gång bevisar denne man att hans ego är alldeles för stort för hans eget bästa. Han ser sig som kejsare, men inser inte att han är naken. Jag förstår att Engdahl känner sig ansatt och att han själv tycker att det är orimligt att han får bära hundhuvudet i de senaste veckornas kaos, men förstå verkligen inte hur han kan undgå att se sin egen delaktighet i Svenska Akademiens sönderfall.

Igår överlämnade de tre avhoppade ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark en skrivelse till Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare, där de erbjöd sig att hjälpa till i Akademiens återuppbyggnad, med villkoret att Horace Engdahl lämnar densamma. Då det behövs tolv ledamöter för att välja in nya står arbetet still utan dessa tre och de fyra nya ledamöter som lovats i maj kan därför inte röstas in. Obehaglig utpressning, eller uppfriskande tydlighet? Det är ingen hemlighet vad jag tycker, men jag förstår dem som anser att jakten på Horace Engdahl gått över gränsen. Själv har jag istället svårt att förstå hur han kan strunta i att ta sitt ansvar och avgå. Han bevisar med all önskvärd tydlighet att han inte förstår att han gjort fel, alternativt tycker att han har rätt att bete sig hur som helst utan att behöva ta några som helst konsekvenser. Antingen förstår han inte att han är naken, eller så struntar han i det och leker helikoptern hela vägen till Bellmanvåningen. Horace Engdahl menar att Danius, Engdahl och Espmark skämmer ut sig, men den som skämt ut sig mest under de senaste veckorna är utan tvekan han själv. Svenska Akademien klarar sig utmärkt utan honom och hans desperat försök att klamra sig fast vid stol 17 börjar likna en smärre fars.

6 reaktioner på ”När kejsaren inte förstår att han är naken”

  1. Jag håller med dig i allt du skriver. Skrämmande med en människa som lever mitt i vårt samhälle och som inte alls verkar ha varken självinsikt eller insikt om omvärlden. Och ännu mer skrämmande är om han kommer undan med det.

    1. Troligen har han kommit undan med det i så många år att han inte riktigt förstår att han agerar på ett sätt som de flesta finner mycket märkligt.

  2. Jag håller helt med. En pinsam figur, möjligen med snille men absolut utan smak.

    1. Förstår inte riktigt hans desperata kamp för att behålla stolen. Det som inte hade behövt bli personligt har nu blivit det, vilket är beklagligt, men han har sig själv och sitt agerande att skylla.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: