Bokgeografi Australien

Nu när jag äntligen läst ut Does my head look big in this från Australien, som jag läst hur länge som helst, måste det så klart firas. Vi drar alltså Down Under idag, till ett land som jag absolut vill resa tillbaka till och faktiskt inte skulle ha något emot att bosätta mig i tillfälligt. Visserligen är stämningen lite macho ibland, men i övrigt har Australien verkligen allt. Melbourne är den stad jag gillade bäst när vi var där, men Brisbane hade funkat också.

När vi ändå talar resor vill jag passa på att tacka för det körsbär som jag förärats av Freedomtravel. Tack för det!

Dags för dagens uppgifter:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Australien eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag tyckte mycket om On the beach av Nevil Shute, som utspelar sig i trakterna kring Melbourne tiden före världens undergång. En ruskigt bra dystopi med en smygande och läskig känsla. Vi vet hela tiden att det kommer att gå åt helvete, men inte riktigt hur och när.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Australien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Snart måste väl ändå Nobelpriset ges till en poet? Kanske blir det Les Murray som jag ännu inte läst mer än någon enstaka dikt av.  Jag läser gärna mer och faktiskt inte bara för att försöka läsa framtida nobelpristagare.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Australien, som du inte läst, men är nyfiken på.

Peter Carey har vunnit hur Man Bookerprize  två gånger: 1988 för Oscar och Lucinda och 2001 för True history of the Kelly Gang. Han var även nominerad i år för Parrot and Olivier in America. På något sätt känns han som en författare man ”bör” läsa. Mest nyfiken är jag nog på Oscar och Lucinda. Är det någon som läst honom och vet om det är en bra bok att börja med?

Jag är också grymt nyfiken på ungdomsförfattaren Sonya Hartnett som bland annat skrivit Fjäril.

Nu ser jag fram emot att få fler boktips från dig. Good luck mate!

Läs också:

6 comments