Vad betyder en slöja?

Amal är en självständig tjej och ingen talar om för henne vad hon ska göra. Således är det hon och inte hennes föräldrar som bestämmer att hon ska bära hijab. Visserligen bär även modern en och visst är de muslimer, men de bor i Australien och föräldrarna är rädda att hon ska bli utsatt.

Första dagen på terminen ordnar Amal omsorgsfullt sin slöja och beger sig till sin fina skola, där hon är i princip ensam om att inte vara helt australiensisk. Hon inser att hennes klädsel kommer att väcka uppmärksamhet och därför går hon rätt in till rektorn och berättar om sitt beslut.

Does my head look big in this är Randa Abdel-Fattahs debutbok och det är en bra sådan. Lite många trådar och kanske lite överambitiös, men ändå en läsvärd och annorlunda ungdomsbok. Det är spännande att följa Amal och hennes vänner, både de kristna och judiska skolkamrater och de muslimska vännerna. Det handlar om religion, men kanske främst om att vara ung och forma sin identitet. Grannfrun som invandrat till Australien för många år sedan får symbolisera det faktum att det funnits ”konstiga” invandrare i alla tider.

Amals familj stöttar henne och är stolta över henne. De får representera de ”vanliga” muslimerna, som har kvar traditioner från sitt hemland, men samtidigt är anpassade till sitt nya land. Vi får träffa släktingar till dem som  bytt namn och helt assimilerats på ett näst intill ohälsosamt sätt, till andra som lever i rädsla för det samhälle de bor i och med alla medel försöker hindra sina barn (läs döttrar) att ta del i det.

Och budskapet? Att det är viktigt att vara sig själv och att stå för det man tror på. Oavsett bakgrund. Ett tema som definitivt kommer att väcka många frågor och tankar, vilket definitivt gör Does my head look big in this till en perfekt bok att läsa tillsammans och diskutera. Kanske i en mer ungdomlig bokcirkel?

5 reaktioner på ”Vad betyder en slöja?”

  1. Den verkar läsvärd. Jag hittade den svenska översättningen i en bokbytarhylla och tog hem den. Eftersom jag har jobbat på IVIK blev jag intresserad, och nu ska jag definitivt läsa den.

    1. Den är nog för svår för eleverna tyvärr, men det finns många bra utdrag. Hon har skrivit fler böcker men jag har inte läst dem.

  2. Kanske kan vara något för de allra mest ambitiösa..? Annars är utdrag bra, det kan ju få någon att lägga boken på minnet till senare.

  3. Den kan nog funka för elever som varit längre i Sverige än mina varit. Jag har däremot några som är helt grymma på engelska!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: