Blodrött hav

November månad betyder att jag läser vidare i påbörjade serier och en av de böcker jag läst är Blodrött hav, andra delen i Lilja Sigur∂ardóttirs serie om Áróra som är finansiell utredare. I första boken Iskall sol reste hon till Island för att söka efter sin försvunna syster Ísafold och blev kvar. Hon har fortfarande kontakt med sin gamla chef i Storbritannien och hjälper dessutom polisen med vissa fall. Ibland är det istället hon som får kontakt med utsatta. När finansmannen Flosi kommer hem en kväll, finner han köket i kaos och får ett meddelande om att hans fru Guðrún blivit kidnappad. Kidnapparna är tydliga med att han inte ska informera polisen och istället kontaktar han Áróra för att få hjälp att få fram pengar. Tvärt emot vad Flosi vill ringer hon kriminalkommissarien Daníel, som låtsas vara en bekant till Flosi och flyttar in hos honom som stöd.

Det är ett litet samhälle som Lilja Sigur∂ardóttir tar oss med till och det är fyllt med oväntat många intressanta karaktärer. Kopplingarna mellan dem är naturligt nog många, vilket driver handlingen framåt på ett bra sätt. Efter att ha haft det lite trögt med läsningen ett tag var det en fröjd att läsa Lilja Sigur∂ardóttirs bok. Historien flyter på och är spännande, trots att tempot är rätt lågt. Språket är effektivt och snyggt. Jag gillar också greppet att de anhöriga får spela en stor roll, vilket gör att både offret och hennes familj blir riktiga människor som är lätta att bry sig om. Polisernas liv fortsätter att vara en viktig del av handlingen, men Áróra får stå tillbaka lite och fokus läggs på Daníels kollega Helena som kopplas till fallet på ett oväntat sätt. Jag hoppas verkligen att vi får följa dem alla i flera böcker till.


Om boken

Blodrött hav av Lilja Sigur∂ardóttir, Modernista, (2023), 264 sidor

Översättning: Sara Lindberg
Originaltitel: Blóðrauður sjór

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: