Iskall sol

Det finns enormt många isländska deckare att välja mellan, men jag har läst rätt få. Något lockade dock lite extra med Iskall sol som är första delen i en serie av Lilja Sigurðardóttir. Huvudpersonen Áróra har en isländsk pappa och en brittisk mamma. Hon bor i Storbritannien, medan systern Ísafold bor på Island. Där lever hon med Björn som är allt annat än en trevlig karl. Áróra och hennes mamma har flera gånger försökt få Ísafold att lämna honom, utan att lyckas.

Det är när systrarnas mamma inte fått kontakt med Ísafold på flera veckor som Áróra reser till Island för att leta efter henne. Där träffar hon systerns grannar, dels Gímus, en skum man som rakar av allt kroppshår på ett tvångsmässigt sätt och Olga, en äldre kvinna som gömmer Omar, en flykting utan uppehållstillstånd. Dessutom sammanförs hon med polisen Daníel som tidigare varit tillsammans med hennes faster och från honom får hon en del hjälp. Samtidigt inleder Áróra ett förhållande med hotellägaren Hákon, mest i syfte att få veta var han gjort av de pengar hon är säker på att han gömmer för staten. Ett annorlunda sätt att kombinera nytta med nöje.

Áróra är en intressant huvudperson och det är full fart på henne, minst sagt. Ibland lockas Sigurðardóttir att falla i Salander-och-Forsträsket när Áróra både super och hackar datorer med samma frenesi, men jag gillar henne ändå. Samhället som skildras är också spännande och jag gillar hur berättelsen rullas upp. Den vi egentligen får veta minst om är Ísafold, men att hon hade stor betydelse för många blir tydligt.

Lilja Sigurðardóttir är en riktigt bra spänningsförfattare. Det är alldeles lagom läskigt och meer psykologiskt än fysiskt skrämmande. Dessutom är det fantastisk att få läsa en deckare som håller sig under 300 sidor. Jag kommer absolut att läsa vidare i serien om Áróra.


Om boken

Iskall sol av Lilja Sigurðardóttir, Modernista, (2022), 272 sidor

Originaltitel: Helköld sól

Översättare: Sara Lindberg

2 reaktioner på ”Iskall sol”

  1. Man bör påpeka att eftersom författaren Lilja Sigurðardóttir är från Island, där de använder sig av patronymikon för efternamnen, så bör hon omnämnas som Lilja och inte som bara Sigurðardóttir . Se t ex hur wikipedia hanterar isländska personers namn.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: