Deckarakademin nominerar årets kriminalromaner

Igår avslöjade Svenska Deckarakademin de tio nominerade i två klasser, årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa översatta dito. De här titlarna är utvalda.

Bästa svenska kriminalroman 2023

Levande och döda av Christoffer Carlsson, Albert Bonniers förlag.
Lånaren av Camilla Grebe & Carl-David Pärson, Wahlström & Widstrand.
Det kom ett brev från München av Håkan Nesser, Albert Bonniers förlag.
Som vi lekte av Ninni Schulman, Bazar förlag.
Skinn av Sara Strömberg, Modernista.

Jag har läst två av de nominerade och både Carlssons och Schulmans böcker är riktigt bra och värdiga vinnare. Måste jag välja mellan dem så faller valet på Levande och döda, som är strået vassare. Att jag inte läst Lånaren är lite märkligt, då jag brukar tycka mycket om Grebes böcker. Får se till att åtgärda det. Gällande Nesser så har jag tappat bort honom och Barbarotti, vilket gör att jag har en rad böcker att ta mig an innan jag läser Det kom ett brev från München. Jag får helt enkelt lägga till En helt annan historia till min novemberutmaning, där Sara Strömbergs andra bok Skred redan finns med. Då jag inte var så imponerad av debuten har jag inte kommit mig för att läsa vidare i serien. Med tanke på att just Skred utsågs till förra årets bästa svenska kriminalroman borde jag läsa. Frågan är dock om Deckarakademin prisar samma författare två år i rad. Å andra sidan har Håkan Nesser redan fått priset tre gånger och Camilla Grebe två. Även Christoffer Carlsson har fått priset, vilket gör att jag håller en extra tumme för Ninni Schulman, som märkligt nog inte ens verkar ha nominerats tidigare.

Bästa översatta kriminalroman 2023

På ett ögonblick, av Jo Callaghan, översatt av Hanna Williamsson, Modernista.
Bruten tystnad, av Linda Castillo, översatt av Sofi Rydell, Polaris.
Svart varg av Juan Gómez-Juradoöversatt av Hanna Axén & Johanna Svartström, Nona.
Tyst som muren av Arnaldur Indriðason, översatt av Ingela Jansson. Norstedts.
Blodmåne av Jo Nesbø, översatt av Per Olaisen. Albert Bonniers Förlag.

Jag har inte läst en enda av de nominerade och kan inte alls uttala mig om böckernas kvalitet. Serierna av Jo Callaghan och Linda Castillo har jag tänkt läsa och jag blir extra sugen på att läsa Svart varg av Juan Gómez-Jurado, men då det är andra delen i en serie måste jag börja med del ett. Nesbø har jag gett upp då Hole är mer än lovligt deprimerande numera och Arnaldur Indriðason har jag märkligt nog aldrig läst något av. Det senare borde jag åtgärda och har tänkt så många gånger, men han sprutar ju ur sig böcker och jag hänger inte med. Han är också den enda av de nominerade som tilldelats priset tidigare och dessutom nominerats flera gånger. Även Nesbø har nominerats, men inte vunnit.

Vilka av de nominerade är dina favoriter? Vilka vill du helst läsa? Den 3:e december får vi veta vilka två författare som står som vinnare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: