Fem riktigt bra soundtracks

När jag ser filmer och tv-serier är musiken som spelas riktigt viktig för upplevelsen. Ofta letar jag upp låtar jag hör under ett avsnitt av en tv-serie och Tunefind är min bästa vän.

Good Will Huntings soundtrack är så bra att det redan fått ett eget inlägg, men får vara med här ändå. Efter att jag sett filmen på bio var jag helt uppfylld av den och musiken förstärkte upplevelsen av att ha sett en riktigt bra film. Sedan dess har Elliott Smith varit en stor favorit och nu lyssnar även yngste sonen på honom. Between the bars är en av mina absoluta favoritlåtar.

Normal People är en bra bok och tv-serien gav ett lite annat perspektiv än boken, vilket gör att de gemensamt blir något alldeles extra. Musiken förhöjer upplevelsen ytterligare med låtar av bland andra Imogen Heap, London Grammar, Ane Brun och faktiskt också Elliott Smith.

Daisy Jones & The Six är ju en bok om ett band och självklart blir musiken viktig i tv-serien. Vi bjuds på originalmusik producerad av Blake Mills och bland låtskrivarna finns min favorit Phoebe Bridgers och Marcus Mumford från Mumford & sons. Skådespelarna Riley Keough och Sam Claflin sjunger själva och albumet heter självklart Aurora, precis som i boken.

Conversations with friends såg jag ganska nyss och jag tyckte mycket om den. Även här tillför musiken mycket till upplevelsen och sätter stämningen. Den specialskrivna, instrumentala musiken är gjord av Stephen Rennicks och den är otroligt fin. Andra låtar som spelas i serien är bland annat Falling for you med Fia Moon och The Realist med Lanterns on the Lake.

Pianot kom 1993 och jag pluggade till dess pianomusik under många år. Otroligt vackert. Det är Michael Nyman som är kompositör och albumet inleds med den dramatiska To the Edge of the World. Mest känd är troligen The Heart asks pleasure first som innehåller filmens genomgånde tema. Vackrast är kanske The Scent of Love.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: