The Booker Dozen 2023

The Booker Dozen är namnet på Bookerprisets långa lista, som ologiskt nog alltid består av 13 böcker. Årets lista presenterades 1 augusti, men jag har först nu hunnit gå igenom den ordentligt. Kravet för att nå The Booker Prize Longlist är att du skrivit en bok på engelska som getts ut i Storbritannien och Irland under året. Just irländarna är många på årets lista, hela fyra stycken. Lika många titlar är skrivna av debutanter. Totalt kommer författarna från sju länder och fyra olika kontinenter. Tio av dem är nominerade för första gången och de andra tre har tillsammans sju nomineringar.

A Spell of Good Things av Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ (Nigeria) En bok om två familjer i Nigeria där en son och en dotter möts av en händelse. Teman som klass och våld står i centrum. Tidigare har författaren skrivit Stanna hos mig (Stay with me) som var mycket bra. Det här är en bok jag ser fram emot att läsa.

Old God’s Time av Sebastian Barry (Irland) Barry är en klassisk författare som skriver klassiska, episka romaner som ofta handlar om krig. Typiska böcker som brukar dyka upp på sådana här listor och han har nominerats till Bookerpriset fem gånger. Jag har tänkt läsa något av honom hur länge som helst, men det har inte blivit av. Old God’s Time verkar snarare vara en slags spänningsroman om en pensionerad polis och ett gammalt fall. På svenska finns Dagar utan slut och fortsättningen Tusen månar.

Study for Obedience av Sarah Bernstein (Kanada) Bernsteins andra bok handlar om en kvinna som reser norrut för att vara hushållerska till sin bror. I det lilla samhället accepteras inte nykomlingar och hemska saker börjar att hända. Författaren undersöker teman som fördomar, fientlighet och berättaren går inte alltid att lita på. Låter märkligt, men intressant.

If I Survive You av Jonathan Escoffery (USA) Åtta noveller som de flesta utspelar sig i Miami, binds samman till en helhet i denna debutbok. Karaktärerna funderar över vilka de är och var de hör hemma. Topper och Sanya flyr från Kingston 1979 och vi får lära känna dem, men också deras två söner och andra karaktärer. Jag är ju lite skeptisk till noveller, men om de binds samman kan det bli riktigt bra.

How to Build a Boat av Elaine Feeney (Irland) Det här är författarens andra roman, men hon har också skrivit en del poesi, vilket recensenter säger märks i hennes språk. En typisk sak som gör att jag lockas att läsa. Boken handlar om det titeln säger, en pojke i Galway som vill bygga en båt. Tanken är att han ska få kontakt med sin döda mamma. De två som berättar historien är trettonårige Jamie O’Neill och hans lärare Tess.

This Other Eden av Paul Harding (USA) Det här är en historisk roman som bygger på historiska händelser. Den utspelar sig på den lilla ön Apple, en plats för människor som inte passar in i samhället. Dit kommer 1792 den tidigare slaven Benjamin Honey tillsammans med sin irländska fru, för att skapa sig ett liv. Hundra år senare bor deras släktingar fortfarande kvar.

Pearl av Siân Hughes (England) En debutbok som utspelar sig i ett litet samhälle i Cheshire där författaren själv växte upp. Huvudpersonen Marianne är 8 år när hennes mamma försvinner och hon lämnas ensam med sin lillebror. Vi får följa hennes kamp för att skapa ett liv för dem och hur konst och litteratur får henne att hitta en väg. Låter lite som en bok som kan passa mig och testet på Bookerprisets sida rekommenderade också den som min första bok.

All the Little Bird-Hearts av Viktoria Lloyd-Barlow (England) Ännu en debut av en författare som skriver om en autistisk huvudperson och själv har diagnosen autism. Sunday Forrester lever ett inrutat liv, men det hon inte kan skapa rutiner kring är dottern Dolly. När ett trevligt par flyttar in i huset bredvid får de stöd och vänskap, men kanske är de inte bara snälla och goda.

Prophet Song av Paul Lynch (Irland) Det är oklart när den här boken utspelar sig, men det låter som en dystopisk framtid som vi redan nu kan ana. Huvudpersonen Eilish Stacks liv förändras då representanter för den nya hemliga, irländska polisen GNSB knackar på dörren och ber att få tala med hennes man. Låter spännande, nattsvart och lite knäpp.

In Ascension av Martin MacInnes  (Skottland) Biologi verkar vara inne just nu och huvudpersonen Leigh är marinbiolog, intresserad av de äldsta, ursprungliga organismerna. Hon reser jorden runt i sitt yrke och under en av dem upptäcker hon något som förändrar synen på vår historia. En spänningsroman om marinbiologi? Det låter så och det lockar faktiskt. Däremot känns det som en bok som kan kräva översättning.

Western Lane av Chetna Maroo (född i Kenya av indiska föräldrar) Huvudpersonen Gopi är 11 år när hennes mamma dör. För att hantera sorgen ägnar hon sig allt mer åt squash, en sport hon redan ägnat många år åt. Snart blir sporten hela hennes liv och hon tappar kontakten med sina systrar och världen utanför. Sportböcker är svår. De kan vara helt fantastiska om sporten snarare blir en metafor för något annat, men tråkiga om den är allt för detaljerad.

The Bee Sting av Paul Murray (Irland) På Bokmässan 2012 lyssnade jag på Paul Murray tillsammans med Kevin Barry och Sebastian Barry ovan. Jag charmades av denna otroligt roliga man och köpte hans bok Skippy dies. Den blev liggande. Fortfarande hoppas jag att Murray kan skriva lika svart och lika roligt som Roddy Doyle och berättelsen om familjen Barnes sönderfall verkar riktigt bra. Kanske lyckas jag prioritera honom den här gången.

The House of Doors av Tan Twan Eng (Malaysia) En roman från Malaysia är ingenting jag läser ofta, kanske har det hänt någon gång. Just den här utspelar sig 1921 och är en berättelse om vänskapen mellan advokaten Robert Hamlyn i Penang och den brittiska författaren William Somerset Maugham, här kallad Willie. Kan vara intressant, jag blir i alla fall lite nyfiken även om jag tycker att romaner om verkliga personer är lite luriga.

Det är alltid svårt att läsa en kort beskrivning av en bok och utifrån det veta hur den är. Utifrån det lilla jag vet tror jag att böckerna av Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, Siân Hughes, Viktoria Lloyd-Barlow, Paul Lynch, Martin MacInnes, Paul Murray, Tan Twan Eng och kanske även Jonathan Escoffery. Förhoppningsvis tar de sig vidare till den korta listan som presenteras 21 september. Vilka av böckerna lockar dig mest?

6 reaktioner på ”The Booker Dozen 2023”

  1. Bengt Erik Eriksson

    Har beställt böckerna av Elaine Feeney och Siân Hughes. Bägge är, så som jag uppfattar det, starka men poetiska berättelser om utveckling och att finna sin egen väg i livs- och samhällsomständigheter som långt ifrån är okomplicerade. Kanske är också detta med vikten av att tro på sig själv ett gemensamt tema. Tror att båda böckerna är hoppfulla, vilket kan behövas.

  2. TACK för genomgången! Den var precis vad jag behövde för att få en bild av de nominerade!
    Jag räknar med att läsa A spell of good things, Study for obedience och kanske Western Lane.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: