Reyka – brottsprofilerare

Reyka är en sydafrikansk spänningsserie vars första säsong finns på svtplay.se. Vi får följa Reyka Gama som är polis och bor med sin mamma och sin dotter Thulisile. Hennes tillvaro påverkas starkt av att Angus Speelman, en man som kidnappade henne 1994, snart ska släppas fri. Tillsammans med sin partner Portia håller han Reyka fången under flera år, men trots att Reyka bor i ett rum med galler känner hon sig inte riktigt fången. Förhållandet mellan Reyka och Angus är utan tvekan komplext. Han blir en slags fadersfigur för henne och hon uppfostras som hans och Portias dotter. Ibland glimtar grymheten till, men ofta är han vänlig och kärleksfull. Reyka besöker Angus i fängelset regelbundet, trots att hennes vittnesmål såg till att han hamnade där. Något som stör henne är minnet av att det fanns en flicka till i huset som hette Lucy, men ingen tycks vilja prata om henne.

Reyka är profilerare och har just varit en del av en stor utredning med ett fall som lösts på rekordtid. Nu hittas en ung kvinna mördad på ett sockerplantage och när det visar sig att hon inte är den enda intensifieras sökandet efter mördaren. Olika perspektiv på kvinnors utsatthet går som en röd tråd genom serien och den är väldigt bra, riktigt spännande och sjukt obehaglig. Något som också är centralt är konflikter kring ägandet av mark, samt de rasskillnader som fortfarande är stora. Svarta kvinnor är dock dubbelt utsatta och livet är minst sagt tufft för många.

Postkolonialismens Sydafrika verkar vara ett komplext och konfliktfyllt samhälle. Inte så konstigt med tanke på landets historia. Trots att det var snart 30 år sedan apartheidsystemet avskaffades och de första demokratiska valen hölls, är samhället långt ifrån jämlikt. I Reyka får den rika familjen Tyrone, ägare till sockerplantagen, symbolisera det gamla samhället och den överlägsenhet som vita ännu har i Sydafrika. Det är smärtsamt att se Reyka, men det är trots allt det obehagliga en sevärd tv-serie om riktigt brutala mord. Tydligen kommer det en andra säsong i slutet av året och jag ser gärna mer av Reyka och hennes kollegor.


Om serien

Reyka, säsong 1, 8 avsnitt, (2021)

Skapad av Rohan Dickson

1 reaktion på ”Reyka – brottsprofilerare”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: