Det fladdrar till i en tyllgardin

Jag hade absolut inga förväntningar på Siri Gustafsson bok Det fladdrar till i en tyllgardin, men så kom det sig att jag öppnade den på läsplattan, började läsa och slutade inte förrän den var slut. En sådan charmig bok det var. Visst är det feelgood och visst följer Gustafsson mallen i många fall, men hon driver också med den och skriver med en humor och värme som går rakt in i hjärtat.

Huvudpersonen Rose-Marie är strax över 30 och fantiserar om hur hennes liv hade sett ut om hon istället varit Rosemary, hjältinnan i en feelgoodroman. Hennes riktiga liv är långt ifrån en romantisk fantasi. Hon hatar sitt namn och vill bli kallad Marie, jobbar som städerska på SAAB och längtar bort, bor med sin sambo Johan och den kärlek som en gång fanns verkar ha försvunnit. Inte blir det bättre av att hon hör honom fnissa och kuttra sig igenom ett samtal med någon som måste vara en dambekant. Istället för att konfrontera honom drar Marie till Svalsjö där en äldre bonde vid namn Rune annonserar om behov av en häst för bete. En häst har Marie och precis som bonden heter han Rune. Hon lastar in honom i släpet och drar. Till Johan säger hon att hon ska på kurs.

Som den sanna romantikern Marie är tänker hon sig att Rosemary ska komma till en vacker, faluröd bondgård där hon ska njuta av sommaren och kanske hitta någon charmig bonde för romantiska möten. Istället kommer hon till en eternitgrå gård där ägaren Rune placerar henne i det minst sagt spartanska dränghuset och dessutom räknar kallt med att hon ska fungera som hans dräng. Tillsammans tar de in hö och fixar med gården och den omkringliggande skogen. Inte den sommar Marie har tänkt sig, men hon märker att hon trivs.

Det fladdrar till i en tyllgardin är lättläst och lättsmält, men det är också en fin historia om en annorlunda vänskap och vikten av att lyssna på sig själv. Marie är en sådan som alltid klarat sig själv, men som drängen Rose-Marie (eller Rås-Marie som Rune säger) blir hon en annan, bättre och kanske också mer sann version av sig själv. Jag ser att andra boken i serien kommer ut i höst och den ser jag verkligen fram emot att läsa.


Om boken

Det fladdrar till i en tyllgardin av Siri Gustafsson, Printz Publishing, (2023)

Första delen i serien Kalla mig Rosemary.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: