Dagens VM-kultur: Danmark

Dags för grannlandet i söder i dagens kulturella VM-spaning. Danmark spelar idag åttondelsfinal mot hemmanationen Australien på Accor Stadium i Sydney. Det kommer utan tvekan att bli en spännande match!

Mitt inlägg om danska tv-serier var sorgligt daterat, även om serierna var (är) fantastiska. Den danska serie som jag älskat mest någonsin är nog ändå Nikolaj och Julie som också var den första serie jag såg med Peter Mygind och Sofie Gråbøl. Klassikern Matador var också fantastisk, liksom Mads Mikkelsens genombrottsserie Mordkommissionen.

På senare tid har jag sett första säsongen av Skruk som jag hoppas får en fortsättning då sista avsnittet slutade med en rejäl cliffhanger. Google ger mig olika svar på huruvida Netflix har förnyat serien, men hoppet lever. Även Dag och Natt med Sofie Gråbøl var riktigt bra, men inte heller gällande den har jag hört något om en andra säsong.

En riktigt bra dansk film är Druk eller En runda till, som den heter på svenska. Varje gång jag ser en dansk film tänker jag att jag ska se fler, men just film blir det sällan av att jag ser.

När det gäller böcker vill jag återigen lyfta en av de bästa böcker jag läste förra året, nämligen Meter i sekunden av Stine Pilgaard. Riktigt bra och väldigt charmig. Helle Helles de tillhör också de senaste årens bästa läsupplevelser, men när jag försökt läsa andra böcker av henne kommer jag inte igenom dem. Märkligt.

Danska deckare är en stor genre och just nu läser jag Vinterland av Kim Faber och Janni Pedersen. Den verkar lovande! I år har jag också läst en bok på danska, också det en deckare, Uniform av Thomas Rydahl. Annars har det blivit ganska få danska böcker lästa det senaste. Dags att göra något åt det. Jag skulle till exempel vilja läsa mer av Ida Jessen som jag och Anna intervjuade för Kulturkollo på Bokmässan 2018. Det var en riktig upplevelse och ett mycket trevligt samtal. Hon hade då just kommit ut med romanerna En ny tid och Doktor Bagges anagram på svenska. Därefter har Kaptenen och Ann Barbara publicerats, men som alltid när det gäller historiska romaner tvekar jag.

Efter ett besök på Karen Blixen Museet i Rungsted har jag snöat in fullständigt på den danska författarinnan. Det är snart 25 år sedan jag besökte hennes farm utanför Nairobi, som också blivit museum, vilket självklart var en fantastisk, men också märklig upplevelse. Rungstedlund är Blixens barndomshem och det var också dit hon återvände efter många år i Afrika. Även det en fascinerande plats som jag gärna återvänder till.

3 reaktioner på ”Dagens VM-kultur: Danmark”

  1. Till skillnad från dig är historiska romaner min favoritgenre. Fast då ska det inte handla om adeln och kungligheter utan om ”gemene man”, hur man levde och bodde, hur man fick ihop till brödfödan och gärna vilka traditioner som rådde.
    Jag har läst alla tre böcker av Ida Jessen och tyckt bra om dem. Hoppas det kommer nya böcker av henne. Ha en fin dag trots regnet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: