Ellens val 7: Hemligheten

Efter att ha varit väldigt besviken på sjätte boken i serien Ellens val, är jag mer förtjust i bok sju som heter Hemligheten. Fortfarande har jag lite svårt för fokuset på sexualitet, men intrigen är bättre. Kvinnors rättigheter står kanske ännu mer i centrum än det gjort sedan seriens första böcker och det är bra. Fokus ligger på Ellen och hennes liv som småbarnsmamma. Hon känner sig isolerad hemma, men hon och Carl har ett oväntat och ovanligt (?) jämlikt förhållande. Det som oroar är att han verkar tröttare än vanligt.

Ellen börjar så smått skriva igen, bland annat om kvinnokliniken i Ljungsala som hotas av nedläggning. Dit kommer bland annat kvinnor som misshandlats av sina män. På pensionatet arbetar flera kvinnor som tidigare haft det väldigt tufft i livet. En av dem är Serafina, som tidigare varit prostituerad. Gerda är förälskad i henne, men deras kärlek är riskabel. Den tredje kvinnan som får mycket plats är Gabriella. Äktenskapet med Oscar, hur okonventionellt det än må vara, fungerar riktigt bra. Däremot ser alla inte med blida ögon på att en gift kvinna vill fortsätta arbeta och Gabriella, som drömmer om att skapa kläder, får svårt att fortsätta. Dessutom blir prästen Johannes Borelius mer och mer hotfull.

Trots att Hemligheten är bättre önskar jag mig en annan författare för del åtta. Elvira Berg är absolut duktig, men det är för mycket romance och för lite roman för min smak. Jag vet att Helena Dahlgren ska avsluta serien som hon både skapat tillsammans med John Häggblom och Zara Waldebäck, samt inlett genom att skriva de två första böckerna. Frågan är hur många böcker hon ska skriva av de tre kommande som är planerade? Jag hoppas på alla. Om det nu blir tio böcker som planerat. Kanske kör de på ännu längre.


Om boken

Ellens val: Hemligheten, del sju i serien Ellens val, Elvira Berg, (2023), Lovereads, 250 sidor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: