Dagens VM-kultur: Haiti

Jag har just läst min första bok av en författar från Haiti, landet som spelar sin andra VM-match idag mot Kina. De kommer att få lika svårt att gå vidare från gruppen, som jag har att hitta ett relevant innehåll till det här inlägget.

Haiti utgör delar av ön Hispaniola, som de delar med Dominicanska republiken och förknippas (tyvärr) med jordbävningar, kanske främst katastrofen 2010, som tyvärr inte var den enda. Landet drabbas regelbundet av såväl översvämningar och orkaner som jordbävningar och även torka. Historiskt är kanske det faktum att folket på Haiti tidigt gjorde revolution och blev självständiga från Frankrike redan 1804. Därefter tvingades de betala enorma skadestånd till den forna kolonialmakten, med fattigdom som följd. I diktsamlingen Poetry of Haitian Independence finns dikter som publicerades i bland annat dagstidningar samlade.

Känd är också diktatorn Papa Doc (François Duvalier) som valdes till president 1957 och sedan upplöste parlamentet. Från 1959 var han livstidspresident och som sådan stöttades han av USA. Hans son Baby Doc (,Jean-Claude Duvalier) utropades till livstidspresident som 19-åring när fadern dog 1971. Han behöll makten till 1986 då han flydde till Frankrike.

Edwidge Danticat föddes i Port-au-Prince 1969 och bodde där tills hon var 12 år, då hon flyttade till USA. Boken jag läste var Claire, som havets ljus och vilken fantastisk läsupplevelse det var. Även Att skörda ben, som är en historisk roman, finns utgiven på svenska.

Gessica Généus är skådespelare, regissör och författare. Hon har bland annat gjort filmen Freda (2021) som producerades av Francis Ford Coppola.

Jean Metellus var neurolog och skrev poesi, romaner och pjäser. Han flydde från Haiti 1959 och bosatte sig i Frankrike. Diktsamlingen When the Pipirite Sings innehåller en del av hans dikter. Metellus avled 2014.

Dany Laferrière debuterade med den provokativa How to Make Love to a Negro Without Getting Tired 1985, en bok som också blivit film. Han föddes i Port-au-Prince och bor nu i Kanada. Han skriver på franska, men några av hans böcker finns översatta till engelska, som The Enigma of the Return och The World Is Moving Around Me som handlar om jordbävningen 2010. Laferrière valdes in i franska akademien 2014 som en av få icke-fransmän och den första författaren från Haiti.

En bok som verkar intressant och som bland annat handlar om några författare från Haiti är Duvalier’s Ghosts Race, Diaspora, and U.S. Imperialism in Haitian Literatures av Jana Evans Braziel.

Wyclef Jean var medlem i The Fugees och föddes på Haiti. Han ställde upp i presidentvalet 2010, men istället blev Michel Martelly, också han sångare, president. Han efterträddes av Jovenel Moïse som mördades 2021.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: