Ellens val 6: Förbjuden längtan

Året är 1917 när den sjätte boken om Ellen börjar. Hon och Carl är gifta och lyckliga. Han är snart färdig med avhandling, men får kritik för att han lyfter kvinnors situation för mycket. På samma sätt får Ellen kritik när hon skriver om kvinnors rättigheter i sina krönikor som hon skriver under pseudonymen Lilja Gröndahl. Tillsammans bildar de ett modernt och progressivt par som ger varandra såväl frihet som kärlek.

Ingeborg, som snart är färdig läkare och arbetar hos doktor Grenlund, har seglat upp som en av mina favoriter. Hon är förälskad i Anton Sporre, som förväntas ta över familjens herrgård. Hon är dock inte beredd på att ge upp sitt yrke för att bli fru på heltid. Antons syster Elisabet Sporre har ett förslag som även Anton tycker är bra. Tanken är att systern ska driva gården tillsammans med Anton så att Ingeborg kan jobba vidare som läkare. Nu ska de ”bara” övertyga fadern och det är ingen enkel uppgift, trots att Elisabeth redan sköter bokföringen. Till hjälp har de Leon de Valle, vän till fadern som Elisabet beundrar mycket.

Även Gabriella Stridh får stort utrymme i denna den sjätte boken. Hon och hennes man är egentligen lyckliga tillsammans, trots allt. Han träffar fortfarande Gustaf, men älskar sin dotter Alva och är på många sätt nöjd med sitt liv. Självklart är ett äktenskap som deras ett annorlunda sådant, men de tycker om varandra. När andra i Ljungsala får reda på den stora hemlighet de försöker dölja, utsätts de för hot och livet kompliceras. Gabriella finner stöd hos prästen fader Borelius, som lyssnar på henne och ger henne råd och uppmärksamhet.

Hungersnöden är stor i Ljungsala, precis som i resten av landet och kvinnoföreningen startar ett soppkök. Insamlingen av namnunderskrifter i kampen för kvinnors rösträtt är också viktigt. Jag tänker på den klassiska bilden där Elin Wägner står bredvid en gigantisk hög bestående av pärmar med namnunderskrifter och hoppas att kvinnokampen får större utrymme i kommande böcker. Jag saknar också Gerda, som nästan inte finns med alls.

Tyvärr är Förbjuden längtan en sämre bok än de tidigare i serien. Jag tycker inte om hur Elvira Berg Ashby gör Ellens val till en romanceserie snarare än en historisk sådan. Kärleksscenerna är många och det pirrar överallt hos karaktärerna. Kanske något som många gillar, men jag gör det inte. Visst är det så att kärleken, både den sexuella och platoniska, stått i centrum även i tidigare delar, men viktigast har karaktärernas utveckling varit. Jag kommer att läsa vidare, men gillar inte förändringen alls. Med det sagt kommer jag absolut att läsa vidare trots att Elvira Berg Ashby skriver även nästa bok i serien. Därefter hoppas jag på en annan författare, eller i alla fall ett annat fokus.


Om boken

Ellens val 6: Förbjuden längtan, Elvira Berg Ashby, Lovereads, (2022), 250 sidor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: