Dagens VM-kultur: Vietnam

Snart dags för avspark i fotbolls-VM och Vietnam återfinns där i grupp E tillsammans med USA, Nederländerna och Portugal. Det kommer att bli svårt för dem att gå vidare till slutspel. I dagens inlägg fokuserar jag på kultur från Vietnam.

Nu var det många år sedan vi var i Vietnam, mer än 20 år sedan. Då var det relativt svårt för turister att resa och endast vissa bolag fick köra turistbussar. Jag minns det som ett vackert land och skulle gärna åka tillbaka. Speciellt de norra delarna av landet var väldigt vackra. I Hanoi såg vi en föreställningen med Thang Long Water Puppet, en slags dockteater där vatten fungerar som golv. Med säkerhet en riktig turistfälla, men det var trots det en upplevelse. I Hô Chí Minh besökte vi The War Remnants Museum och det var en riktigt stark upplevelse. Det går inte att komma ifrån att berättelsen om Vietnam inte sällan blir en berättelse om kolonialism och krig.

Igår skrev jag om romanen Där askan blommar av Nguyễn Phan Quế Mai som handlar om kriget om än inte själva striderna. Mer intressant och enormt välskriven är Em av Kim Thúy. Boken bygger på ett gediget arbete som inkluderar en rad intervjuer och bjuder på information om kriget som var helt ny för mig. Kim Thúy flydde själv från Vietnam till Kanada som båtflykting och alla hennes böcker är mycket bra.

Bland de författare från Vietnam som jag ännu inte läst, men vill läsa något av, finns Viet Thanh Nguyen som bland annat skrivit Sympatisören och Bao Ninh som skrivit Krigets sorger. Däremot har jag läst noveller av Nam Le och delar av samlingen Vietnam berättar: Eldflugor, juliregn. Just Tranans novellsamlingar från olika länder är ett fint sätt att upptäcka världslitteratur.

Jag nöjer mig med litteratur idag. Visst hade jag kunnat slänga in någon film om Vietnamkriget, men jag hoppar det. Konst och musik från Vietnam vet jag absolut ingenting om.

7 reaktioner på ”Dagens VM-kultur: Vietnam”

  1. Vilket spännande land du har besökt! Jag läste Kim Thuy första gången 2014 och sen dess har jag läst de fyra titlar jag hittat. Den senaste av dem Em.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: