Verkligheten

Verkligheten är berättelsen om en familj vars liv är en tv-show. De är familjen Hallberg som alla lärt känna i programmet Hemma hos Hallbergs. Mamma Heidi berättar, men hon är inte den stora stjärnan. Istället är det hennes mans dotter Alice som är influencer och har ett eget sminkmärke som alla älskar, eller i alla fall vill titta på. Hon som har en perfekt pojkvän som hon kanske är förälskad i, eller så passar han bara in i hennes liv. Det går inte riktigt att veta.

Heidi är gift med Totte, den store skådespelaren som nu är mer av en föredetting, men dokusåpan gör att han har kvar sin plats i rampljuset. Tillsammans har de barnen Gösta och Berit, som inte har några tv-roller och bor i ett stort hus på Lidingö. Tv-teamets manus ser till att svenska folket ser dem som den perfekta familjen, eller så skrattar de bara åt dem. Det går inte riktigt att veta.

Som alltid har John Ajvide Lindqvist skapat en värld där det är svårt att veta var gränsen mellan fantasi och verklighet går. Det som börjar hyfsat normalt skruvas till, varv efter varv, tills det är omöjligt att veta vad som egentligen händer och vad som är fantasi. Det är absurt, roligt och ganska så nattsvart. Då Verkligheten är en nätt liten bok lyssnade jag på författarinläsningen och den funkade fint, även om det ibland var lite märkligt att John gjorde rösten då de är Heidi som berättar. Bra är det oavsett och även om Verkligheten är långt ifrån hans bästa, påmindes jag om hur mycket jag gillar John Ajvide Lindqvists böcker.


Om boken

Verkligheten av John Ajvide Lindqvist, Ordfront förlag, (2022), 156 sidor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: