Dagens VM-kultur: Norge

Onsdag igen och dags för inlägg två i serien med kulturella spaningar från de länder som deltar i sommarens VM i fotboll. Dagens land är Norge som just nu är rankade tolva i världen.

Senaste norska författaren jag läste något av var Marie Aubert och hennes Jag är inte sådan här egentligen är en av årets bästa läsupplevelser så här långt. Annars har jag tappat bort ganska många författare från Norge som jag tidigare läst allt av. Jo Nesbø är en sådan. Hans serie om Harry Hole var riktigt bra, men sedan läste jag aldrig ut Polis och därefter har det liksom inte blivit av att läsa vidare i serien. Detsamma gäller Unni Lindell, vars böcker jag egentligen tycker mycket om. En författare jag ännu bara läst en bok av, men vill läsa mer av är Vigdis Hjorth. Jag har bara läst Lärarinnans sång men den gillade jag å andra sidan skarpt. Även Ingvild H. Rishøi är en författare jag vill läsa mer av. Hennes Stargate: En julberättelse var magiskt bra.

I höst kommer en bearbetad version av Svält av Knut Hamsun ut på Vilja förlag och när jag jobbade med den i juni påmindes jag av andra böcker jag läst av den inte så lite kontroversiella nobelpristagaren Hamsun. När jag läste till lärare för tusen år sedan ingick en kurs i norska och då läste vi Pan på originalspråk. Jag minns den som bra.

Jag har just börjat titta på första säsongen av Exit om de riktigt rika och lika vidriga vännerna Adam, Henrik, Jeppe och William. Inte min typ av serie egentligen, men den är lika delar hemsk och fascinerande. En stor favorit är däremot Pørni av och med Henriette Steenstrup. Jag tyckte också väldigt mycket om serierna Hjem til jul och Skruk. Den senare hoppas jag verkligen får en andra säsong, även om det tyvärr inte verkar så. Miniserien Julstormen var också väldigt fin.

Musik så. Det får bli ett nostalgiband i form av barndomsidolerna a-ha. Mitt tolvåriga jag tapetserade väggarna med Morten Harket. De håller fortfarande på, men jag har inte lyssnat på deras senaste alster. Det borde jag kanske. Annars är det dåligt med norsk musik på mina spellistor.

Vilken norsk kultur vill ni tipsa om?

5 reaktioner på ”Dagens VM-kultur: Norge”

  1. Väldigt mycket bra från Norge, både böcker och tv (och där både krim och feelgood).
    Lätt att tappa bort dem, dock. Har bara läst en av Aubert, men man får integlömma klassiker som Kristin Lavransdotter! SÅ bra!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: