Jag är inte sådan här egentligen

Eftersom jag tyckte mycket om Marie Auberts förra roman Vuxna människor, var förväntningarna på Jag är inte sådan här egentligen höga. Jag valde att lyssna på boken och med fyra uppläsare blev det en riktigt fin upplevelse. Det är dags för konfirmation och fyra medlemmar i en familj berättar om helgen de tillbringar tillsammans. Det är Linnea, tonåringen som ska konfirmeras, Bård som är hennes pappa, hans syster Hanne som också är Linneas gudmor, samt Nils, farfar till Linnea och pappa till Bård och Hanne.

Bård bor numera i sitt gamla familjehem med sin fru och två barn. De har renoverat och på ytan lever de det perfekta familjelivet. Det är bara det att Bård är så himla trött på allt och mest vill vara med sin nya kärlek som han planerar att lämna sin familj för. Först ska han bara överleva helgen.

Hanne har inte varit hemma på länge och hon har förändrats, i alla fall på utsidan. En operation har gjort henne smal och därmed en person som nästan räknas. Med sig har hon flickvännen Julia som hon är helt säker på kommer att göra slut så snart hon får veta mer om vem Hanne varit.

Nils är glad att Hanne är hemma och önskar mest av allt att hon hade flyttat hem från Oslo för gott. Det är ingen hemlighet att hon alltid varit hans favorit och sonen Bård förstår han sig inte på. Istället var det hans numera avlidna fru som favoriserade Bård. Att familjen varit och fortfarande är uppdelad blir tydligt.

Linnea är helgens huvudperson, men liksom sin pappa och sin gudmor vill hon bara fly. Mest av allt vill hon dock ha tillbaka sin bästa vän som brutit all kontakt och kallar Linnea för ”toxic”. Även om hon inte vill kan hon inte låta bli att skicka meddelande efter meddelande för att försöka göra allting bra igen, men det slutar med att hon blir blockad.

Det är inga karaktärer som är lätta att tycka om som Marie Aubert skapat. Den trasiga familjen känns igen från Vuxna människor, men där hade jag lättare att känna sympati. Ändå, eller kanske just därför, tycker jag mycket om Jag är inte sådan här egentligen, en bok med relationer som skaver rejält både mellan karaktärer och inom dem. Alla fyra ifrågasätter sig själva, sina relationer och sitt liv, som man gör. Igår var det bokträff med Bokbubblarna som jag tyvärr missade, synd då det här är en bok som innehåller mycket att samtala kring. Jag rekommenderar den varmt.


Om boken

Jag är inte sådan här egentligen av Marie Aubert, Wahlström & Widstrand, (2023), 200 sidor

Originaltitel: Vet ej

Översättare: Cilla Naumann

Foto: Agnete Brun

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: